Et hårete mål ble slått med god margin av prets HumAk-aksjon.

 

«Dagen derpå» er en god dag for studentene bak årets HumAk. De kan glede seg over å ha gjennomført mange flotte arrangementer, og for å ha samlet inn store midler til Redd Barnas arbeid i Malawi.

Forrige HumAk-aksjon fikk inn rundt 450.000 kroner. Målet som ble satt i år var skikkelig «hårete»: hele 700.000 kroner.

At de nådde 800.000 kroner og dermed nesten doblet resultatet fra 2018, var derfor en gledelig, positiv overraskelse for den engasjerte studentgjengen.

Rullende rettssaler

Formålet med årets HumAk-aksjon, der det fremdeles drypper inn donasjoner, er å etablere rullende rettssaler i det afrikanske landet Malawi.

I Malawi blir nesten halvparten av alle jenter giftet bort før de fyller 18 år. Barneekteskap er forbudt, men likevel blir barn tvunget inn i ekteskap mot sin vilje.

Én årsak til dette er de lange avstandene mellom domstolene, som ofte ligger i byene, og de avsideliggende landsbyene, hvor barna ofte befinner seg. Ved å etablere rettssaler i busser som kan kjøre til avsidesliggende landsbyer, kan slike ekteskap bli prøvd for retten og eventuelt bli oppløst.

Det kan gi et nytt liv og nytt framtidshåp til de unge som er blitt tvangsgiftet.

Foto: HumAk
– Folk var gavmilde, og mange ville støtte oss, sier aksjonssjef Jon-Christian Rynning.

Todelt aksjonsuke

Selve aksjonsuka 22.-29. august var hektisk og fylt med mange arrangementer. Aksjonssjef Jon-Christian Rynning forteller at aktivitetene var delt i to: mot studentene og mot advokatfirmaer. Begge grupper var invitert til gode faglige foredrag. Så skilte de lag.

HumAk laget bokmarked der studenter kunne kjøpe brukte (og noen nye) fagbøker som både studenter, forlag og forfattere hadde donert. I løpet av fire timer fikk aksjonen inn 70.000 kroner.

De solgte også lodd og handlenett med tegning av en rullende rettssal.

I det digitale bistandsløpet skaffet studentene seg sponsorer, og løp, syklet og rodde til inntekt for formålet. Og så gikk de ut i Oslos gater med innsamlingsbøsser en regnfull lørdag, uten å ha særlig store forhåpninger. Men der tok de feil!

– Med 100 engasjerte studenter som bøssebærere ute i gatene klarte vi å samle inn nesten 80.000 kroner på Bøssedagen. Folk var gavmilde, og mange ville støtte oss. Det hjalp selvfølgelig at de kunne donere via Vipps siden mange ikke har kontanter lenger, forteller Jon-Christian.

Les også om medisinstudentenes humanitæraksjon 2020: Mye mer enn en genser

Sigrid dukket opp

Avslutningen på aksjonen ble en braksuksess. Istedenfor utendørskonserter med publikum over flere dager, ble det livestream-konsert lørdags kveld.

Flere flotte artister stod på programmet, og den kjente artisten Sigrid dukket opp som en overraskelse.

Over 1000 fulgte konserten digitalt, og mange vippset penger til det gode formålet.

Næringslivet – det vil si advokatfirmaer – har også blitt utfordret av jusstudentene. Tretten firmaer har blitt med på en donasjonsstafett, Advokatstafetten.

Noen har bidratt med mer enn penger, og HumAk-sjef Maria Hansteen vil gjerne trekke fram advokatfirmaet Wiersholm, som er hovedsamarbeidspartner både for HumAk og Redd Barna.

– De bryr seg virkelig, har vært aktivt engasjerte og har gitt mange gode råd og god støtte underveis, sier Maria.

Et hardtarbeidende HumAk-styre anbefaler andre å lage lignende aksjoner.

Inspirerende og lærerikt

HumAk-styret består av åtte personer, som har arbeidet i halvannet år for den humanitære aksjonen. Nå puster de lettet ut.

– Vi har jobbet tett sammen lenge, så det blir litt rart å ikke ha dette å holde på med lenger, smiler Jon-Christian.

– Det har vært inspirerende å se at alt fungerer, at arrangementene våre har gått knirkefritt og at pengene kommer inn. Det har også vært flott å lære så mye om bistand og verden for øvrig, om nye områder og fagfelt, og ikke minst å kunne spre denne gleden videre til alle de engasjerte studentene som vi har jobbet sammen med. En vokser mye på noe slikt som dette!

Både Maria og Jon-Christian vil anbefale andre studentorganisasjoner å lage lignende aksjoner. Maria sier det slik:

– Vi i vår aksjon kan tenke tilbake på at vi har skapt noe som får store konsekvenser utenfor vår lille boble. Vi har fått mange gode erfaringer med oss videre. Selv om det tar tid å drive en humanitær aksjon, hadde jeg gjort det igjen!

 

 

Få oppdatering og tips fra Redd Barna

Hold deg oppdatert på Redd Barnas arbeid i Norge og verden. Få viktige nyheter, fine historier og nyttige tips. Fordi barndom betyr alt.