Foto: Kart: USGR fra AlertNet
Det kraftige jordskjelvet hadde episenter 70 kilometer nord for byen Dumaguete på øya Negros.

Jordskjelvet målte 6,8 på Richters skala, og filippinske myndigheter sendte ut tsunamivarsel for de midtre delene av øystaten. Varselet er nå avblåst, men jordskjelvet har forårsaket store skader og tatt livet av minst 43 mennesker. Episenteret til jordskjelvet var nært kystbyen Tayasan, som har 32 000 innbyggere. 

- Rundt 30 hus er tatt av jordskred etter skjelvet, og flere mennesker er savnet, sier ordføreren i Dumaguete, Ernesto Reyes, til nyhetsbyrået AP.

Ifølge Reyes omkom fire mennesker i byen Dumaguete, hvorav én student og to elever ved en barneskole. En annen person omkom i en kollaps på et marked i byen. Utover dagen har dødstallene steget, og nå er 43 bekreftet omkommet.

I byen La Libertad førte jordskjelvet til et jordskred, og flere mennesker skal være innesperret i sammenraste bygninger. Politiet er i ferd med å starte søk etter savnede mennesker, og det er hørt rop om hjelp fra ruinene. I tillegg har tre viktige broer i byen fått skader på grunn av jordskjelvet.

Klare til å hjelpe

- Omfanget av skadene etter skjelvet er ikke klart ennå, men vi vet at barn ofte er mest utsatt når en katastrofe inntreffer, sier Redd Barnas landsjef i Filippinene, Anna Lindenfors.

Redd Barna har ikke programmer i de rammede områdene Negros og Cebu, men kan sette i gang en større hjelpeoperasjon ved behov.

- Vi vil gjøre vårt ytterste for å redde barns liv. Det gjorde vi etter den ødeleggende flommen i desember, og vi er igjen klare til å støtte opp om humanitære behov, sier Lindenfors.

Filippinene ligger svært utsatt til i et område med hyppige jordskjelv og vulkansk aktivitet. I 1990 døde nærmere 2000 mennesker i et jordskjelv i Luzon.