Foto: Redd Barna/Skanda Gautam

Redd Barna har arbeidet i det fattige fjellandet Nepal siden 1976. De første programmene lå i avsidesliggende landsbyer i Lamjung-distriktet. Redd Barnas barnerettede samfunnsprosjekter, inkludert skole til sårbare og marginaliserte barn, har satt dype, positive spor i lokalsamfunnene.

- De fleste kollegaene våre er heldigvis gjort rede for og har kommet fra det med livet i behold, selv om de og familiene deres er sterkt preget av situasjonen. Vi er bekymret for de av våre medarbeidere vi ennå ikke vet mer om, og håper de har kommet fra katastrofen uten fysiske skader. Og så er vi bekymret for barna i Nepal!

40 % av de rammede er barn

Foto: Redd Barna/Skanda Gautam

- Man regner med at 40 % av alle som er rammet er barn, fortsetter Tove. - Som vanlig i katastrofer er det de mest sårbare barna som er hardest rammet. Det har vært mye mediefokus på hovedstaden Kathmandu, mens det er vanskeligere å få kontakt med mange mindre byer og landsbyer.

Redd Barna arbeider nå for å få oversikt for å effektiv kunne hjelpe. Wang er også urolig for alle som nå sover under åpen himmel fordi de har mistet hjemmene sine eller ikke tør sove inne. Regntiden har startet tidlig og det er kaldt.

- Dette gjør forholdene for befolkningen ekstra ille. Faren for at det bryter ut epidemier er overhengende. Nå arbeider vi med å få inn hjelpearbeidere til de hardest rammede områdene og sørge for å gi akutt helsehjelp, ulltepper, vann, mat og annet til dem som har mistet hjemmene sine.

Redningsarbeidet i full gang

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Redd Barna har mange ansatte i Nepal, og internasjonale hjelpearbeidere flys nå inn fra hele verden, forteller Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Redd Barna har 465 ansatte i Nepal, deriblant en nordmann. De aller fleste er lokalt ansatte. Ansatte er nå i full gang med redningsarbeidet. Flere Redd Barna-ansatte som bor og arbeider i områder som ikke er direkte berørt, har reist til rammede distrikter for å yte nødhjelp. Redd Barna-ansatte fra hele verden flys nå inn for å bistå i arbeidet. 

- Vi er godt skodd til arbeidet med så mange dyktige ansatte, sier Wang.

I årene som har gått siden 1976, har Redd Barna utvidet arbeidet til å omfatte hele Nepal. I dag er Redd Barna den største internasjonale bistandsorganisasjonen i landet, med prosjekter og ansatte i alle områdene som er berørt av jordskjelvet. I fjor ble 1,9 millioner barn nådd av Redd Barnas arbeid.

Katastrofeforebygging står høyt på agendaen til Redd Barna i Nepal.
- Vi har fryktet lenge at det ville komme et større jordskjelv. Derfor har vi prosjekter i mange utsatte områder der vi lærer barn, lærere og foreldre om hvordan de kan unngå skader som kommer som følge med naturkatastrofer. Vi håper og tror at dette har reddet liv og redusert skader nå da det store jordskjelvet kom, sier Tove R. Wang.

Noen fakta:

  • Jordskjelvet som rammet Nepal lørdag formiddag, er det kraftigste siden 1934.
  • Det anslås at 40 % av de som er rammet av jordskjelvet er barn.
  • Redd Barna har vært i Nepal siden 1976, og er i dag den største internasjonale bistandsorganisasjonen i landet.
  • I 2014 ble 1,9 millioner barn nådd direkte gjennom Redd Barnas prosjekter.