Foto: Redd Barna
Elisabeth Løland, KrFU (t.v.) og Sveinung Rotevatn, leder i Unge Venstre gir med glede 1 % av BNI, her representert ved 190 plastballer.

Ungdomspartilederne Sveinung Rotevatn (Unge Venstre) og Elisabeth Løland (KrFU) hiver seg ut i debatten om hvor mye vi bør kunne dele av vår velstand.

I ballbingen på Redd Barnas stand viser de hva de mener er et minimums bistandsnivå dersom deres moderpartier kommer i regjering etter valget. Av Brutto Nasjonal Inntekt, representert ved cirka 19000 plast-baller, mener de at minst 1 % må brukes på bistand også i framtiden.

– Dette er en av våre viktigste valgkampsaker, sier Elisabeth Løland i KrFU.

Foto: Redd Barna
Sunniva Høiskar (AUF) var opptatt av at også barn i land med korrupte regimer burde få bistand.

Massiv kuttnekt fra ungdomsledere

Under Arendalsuka, som i år markerer starten på valgkampen, viste også flere andre ungdomspolitikere støtte til Redd Barnas krav til en fremtidig regjering.

Les mer om «På parti med barna» her.

På ungdomspartilederdebatt Redd Barna arrangerte søndag var både Sandra Borch (Senterungdommen), Sunniva Høiskar (AUF), Seher Aydar (RU), Hallvard Sørlien (Grønn Ungdom) og Pål Yasin Ezzari (SU) klare på at de ikke ønsket noe kutt i bistandsbudsjettet.

Flere var også svært uenige i at bistandskutt kunne føre til en mer effektiv utviklingspolitikk.

– Det har aldri vært noe god ide å kutte i et budsjett for å få gjort mer. 1 % må være minimum av det vi deler, sa Ezzari under debatten.

Formann i FpU Himanshu Gulati forsvarte under debatten deres forslag til kutt met at det var galt å gi bistand til land med lite demokrati.

AUFs Sunniva Høiskar var på sin side opptatt blant annet av at også befolkningen i land med lite demokrati trengte støtte.

– Vi må bidra til at befolkningen får mulighet til å bry seg om demokrati. Det gjør de ikke når de sulter, mente hun.

En internasjonal undersøkelse, lansert av Redd Barna tidligere i år, viser at gapet mellom fattige og rike barn er høyere i dag enn på 20 år.

Les mer om rapporten «Born Equal» her.

Foto: Redd Barna
Regjeringen har sviktet asylbarna, mente Sandra Borch (Senterungdommen).

Vil fjerne midlertidig opphold for barn

Situasjonen for asylbarn i Norge var et annet tema som ble heftig diskutert under ungdomspartilederdebatten i det nesten fullsatte FN-huset søndag.

Ungdomsrepresentantene for de to største partiene, Per Joakim Sandøy (Unge Høyre) og Sunniva Høiskar (AUF) hadde gjorde sitt for å forsvare hvorfor de er tilhenger av å beholde en ordning der barn fra de fyller 16 må sitte flere år i asylmottak i påvente av å bli sendt ut av landet.

– Det er ikke morsomt å representere Arbeiderpartiet i denne saken. Men asylpolitikk handler om vanskelige prioriteringer for å kunne ta vare på de som trenger det aller mest. Derfor ønsker vi ikke å fjerne ordningen, sa Høiskar og fikk støtte fra Sandøy i Unge Høyre.

Tord Hustveit i Unge Venstre har likevel stor tro på at ordningen vil bli fjernet, ved en eventuell ny regjering.

– I denne saken står Vi, Venstre, Krf og Frp sammen mot Høyre. Så dette bør vi kunne greie, mener Hustveit.

Seher Aydar i Rød Ungdom brukte sterke ord om det hun mente var regjeringens svik mot asylsøkerbarn.

–Denne ordningen er en skam for SV, Sp og Arbeiderpartiet. Barn skal behandles som barn. Uansett om de er flyktninger, norske eller utenlandske, mente Aydar.

Les kronikken "Hvem er på parti med barna" av Janne Raanes i Redd Barna her.

Innrømmer at de har sviktet

Også Sandra Borch (Senterungdommen) gikk langt i å refse regjeringen og eget moderparti i arbeidet for asylsøkerbarn.

– På dette området har regjeringen ikke levert. Det største problemet er ellers den lange saksbehandlingstiden. Dette gjør at barn som er godt integrert må reise ut av landet. Hensynet til barns beste må være det viktigste kriteriet her, sier Borch.

Likevel vil hun ikke gå inn for å avvikle ordningen med midlertidig oppholdstillatelse for barn mellom 16 og 18 år.

Mange barn som bor i asylmottak lever i dag lenge i uvisshet, fordi saksbehandlingen tar så lang til. Svaret på debattens aller siste spørsmål, om de ønsket kortere behandlingstid, var et unisont JA, fra alle ungdomspartiene.

Debatten var en del av det offisielle programmet på Arendalsuka. Redd Barna har en egen stand under hele arrangementet, som avsluttes førstkommende onsdag.

Her kan også publikum selv vise, ved å legge baller fra ballbingen, hvor mye de
mener Norge bør bruke av sine inntekter på bistand.