Mer enn et halvt år har byen Madaya vest for Damaskus vært beleiret og kun et par konvoier med mat har sluppet inn. Befolkningen har sultet og siden desember i fjor har 31 personer dødd på grunn av matmangel. Tre av dem var spedbarn under ett år. I tillegg skal tre ufødte barn ha dødd fordi mødrene deres var svært underernært. 

Foto: Google Maps
Mer enn et halvt år har byen Madaya vest for Damaskus vært beleiret og kun et par konvoier med mat har sluppet inn. Befolkningen har sultet og siden desember i fjor har 31 personer dødd på grunn av matmangel.

Må få på plass vedvarende nødhjelpsavtale

I forrige uke kom endelig en kolonne med 330 tonn mat og medisinsk utstyr fram til Madaya.Det var et livsnødvendig tiltak, men foreløpig kun et enkelttilfelle.

- Situasjonen i byen blir forverret for hver eneste time som går. Forrige ukes matleveranse var livsnødvendig, men er kun et midlertidig hjelpetiltak. Om noen uker vil maten tatt slutt så vi må få på plass en vedvarende avtale om at nødhjelp kommer inn, sier Misty Buswell, Redd Barnas leder for det politiske arbeidet i regionen.

Situasjonen i mange deler av Syria er nå helt på randen av hva folk kan leve med. Kun en fullstendig slutt på beleiringen av de ulike byene rundt om i Syria og garantier for vedvarende nødhjelpsleveranser sammen med humanitære tjenester, vil kunne redde innbyggerne i de ulike områdene.

- Våre partnere på bakken rapporterer om mange underernærte barn og barn som dør av sult. Det er derfor viktig at vi får på plass avtaler som forsikrer at barna fortsetter å få mat i ukene som kommer, sier Buswell.

Hjelpearbeidere på bakken i Madaya rapporterer også om at situasjonen for 400 personer er svært kritisk, og at personene må bli flydd ut hvis de skal overleve. 

Mat brukt som våpen

Ekstrem matmangel har gjort at prisene på ris, sukker og bulgur har nådd astronomiske høyder. I begynnelsen av januar kostet en kilo bulgur over 2500 kr, sier Redd Barnas samarbeidspartnere i Madaya.
 
- Mat blir brukt som våpen i krig i Madaya og andre beleirede områder, og det er barna som betaler prisen. Det er forferdelig å se sivilbefolkningen lide på denne måten. Lokale hjelpearbeidere ønsker desperat å gjøre noe, men de har selv sluppet opp for mat og medisiner. Hvis ikke hjelpen for hele befolkningen snart kommer til Madaya, så vet vi at mange flere barn vil dø, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.
 
I Madaya, som ligger cirka fem mil utenfor Damaskus, bor det rundt 42 000 personer. Beboerne har vært under beleiring siden juli i fjor. Det har bare blitt sluppet inn et par begrensede konvoier med mat siden juli i fjor.
 

Foto: Redd Barna/ Ahmad Baroudi
Forhåpentligvis får barna i Madaya, tilgang til noen livsviktige medisiner i ukene fremover, slik 'Salim* gjorde da familien kom til en by som ikke var beleiret.

Krever slutt på beleiringen

Folk strever med å holde ut vinterkulda uten elektrisitet eller drivstoff til strømgeneratorer. Små barn og babyer er svært utsatt under disse forholdene, særlig når de er underernært.

Siden midten av oktober har det ikke vært lov å innføre verken mat, medisiner og drivstoff til Madaya. Allerede den gangen sa lokale leger at det var mer enn 1000 barn under ett år som led av underernæring. Antallet har økt betraktelig etter at beleiringen har blitt trappet opp. Folk blir nektet å dra inn eller ut av byen, og beboerne sier at kontrollposter, landminer og snikskyttere omringer byen.
 
Familier rasjonerer den lille maten som finnes, mange får bare i seg 500-800 kcal om dagen, noen ganger bare en firedel av minimumsbehovet. Markedene er tomme, og folk er så desperate at de blir tvunget til å spise katter, hunder og løv.
 
I dag lever 4,5 millioner av Syrias innbyggere i beleirede områder eller områder som er vanskelige å nå. Redd Barna, sammen med syv andre hjelpeorganisasjoner, krever nå at beleiringen av Madaya og andre områder i Syria tar slutt øyeblikkelig, slik at hjelpeorganisasjoner kan få slippe til med mat, medisiner, drivstoff og andre hjelpemidler. Det bør også gis forsikringer slik at sivile i Syria kan få reise fritt, og få tilgang til den hjelpen de trenger.

Navnet på barnet i bildet er endret for hans egen sikerhet 

Vil du støtte vårt arbeid i Syria >