Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Hussein Ali Adan er en av mange Redd Barna-ansatte som nå jobber døgnet rundt for å gi folk livreddende nødhjelp i tørkerammede Afrikas horn.

– Folk lider stadig mer nå fordi det ikke er nok vann og mat her i distriktet, sier Hussein Ali Adan.     

Han er 27 år gammel og har jobbet som omreisende sykepleier for Redd Barna i tørkerammede Wajir i Kenya siden januar. Hussein reiser rundt i distriktet for å undersøke og behandle underernærte barn, gravide og nybakte mødre på steder uten helsesenter.

– Vi kan undersøke opp til 300 mennesker på én dag. Særlig når vi drar til de mest avsidesliggende områdene kommer det mange for å få hjelp. I løpet av én dag kan vi innrullere 15-20 nye personer inn i programmet vårt, forteller han.

Til sammen betjener de fire teamene med omreisende sykepleiere 24 steder i det hardt tørkerammede Wajir-distriktet.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Hindiya (36) og hennes sju måned gamle datter Rahma er blant de mange som får medisinsk tilsyn av Hussein Ali Adan.

Jobber døgnet rundt

– Jeg måler og veier barn for å finne ut hvor underernærte de er og hvilken behandling jeg skal gi dem. De mest underernærte barna får en spesielt næringsrik peanøttmasse som kalles ”plumpynut”, mens de ikke fullt så dødssyke barna får en grøt laget av en blanding av mais og soya. De aller mest alvorlige tilfellene sender jeg videre til sykehuset i Wajir, forklarer Hussein.

Om ettermiddagen reiser han og resten av teamet videre til neste område. Hver uke fra mandag til lørdag sover de i telt, mens på søndager er teamet tilbake i Wajir by for å fylle opp bilen igjen med plumpynut, medisiner og andre ting de trenger til behandlingen.

– Veiene her er elendige, så det tar lang tid å kjøre rundt. Ofte kjører bilen seg fast i digre sanddyner, og da må vi grave løs bilen med spade og dytte den løs igjen. Til tross for alle de praktiske problemene vi hele tiden strever med å løse, liker jeg jobben veldig godt fordi vi redder så mange liv, sier Hussein.  

Lykken er et lekende barn

– Det beste er når jeg kommer tilbake etter en måned og ser at et barn som jeg behandlet og ga plumpynut eller den spesielle mais og soya-grøten, nå løper rundt og leker. Det føles fantastisk, sier Hussein.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Hussein Ali Adan forklarer Hindiya hvordan hun selv kan gi saltoppløsning til sin sju måneder gamle datter for å sikre at hun ikke blir dehydrert.

I løpet av det halve året han har drevet denne oppsøkende helsehjelpen for Redd Barna, har Hussein møtt mennesker han alltid vil huske.

– En opplevelse jeg aldri glemmer, var da jeg kom til et av de mest øde stedene på ruten min og fant en mor som hadde ligget i fødsel hele natten. Jeg skjønte raskt at hun hadde navlestrengprolaps, sier Hussein.

Det er en alvorlig og sjelden fødselskomplikasjon der navlestrengen flytter inn i fødselskanalen foran barnet. Moren blødde også kraftig og var helt uten energi. I første omgang fikk Hussein liv i moren igjen ved å gi henne en kanyle med riktig medisin. Ved å lytte på magen, skjønte han at det fremdeles ikke var for sent å redde barnet heller. Han fikk den fødende kvinnen inn i bilen og kjørte så fort han kunne til sykehuset i Wajir.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Hussein Ali Adan elsker jobben sin fordi han redder liv.

– Der fødte hun en energisk liten gutt. Jeg var så utrolig lykkelig. Jeg reddet morens liv, og jeg reddet babyen hennes. Jeg tror ikke noen av dem ville overlevd om jeg ikke hadde vært der, sier han.

Levende skjellett 

Et annet godt minne er da en mor som bodde langt ute i ødemarken, oppsøkte ham med et underernært og veldig sykt ett år gammelt barn på armen. Moren gjetet de få av familiens kameler og geiter som fremdeles var i live, derfor hadde hun med seg alle de tre barna sine ute i bushen, hvor det ikke var mat å få tak i.

– Det barnet er det verste jeg har sett, jenta var et levende skjellett. Moren fortalte at barnet hadde vært så dårlig i to uker, men at hun ikke hadde noen mulighet til å skaffe legehjelp fordi de lever så avsidesliggende. Men en venn hadde fortalt henne om Redd Barna, så derfor tok hun med barnet sitt til oss. Jeg prøvde å overtale moren om å la meg kjøre barnet til sykehuset, men hun nektet, forteller Hussein.

Moren kunne ikke bli med minstebarnet til sykehuset fordi hun hadde to barn til ute i villmarken. Om hun etterlot dem der alene, ville også de stå i fare for å dø. Faren hadde tatt med seg kamelene på desperat jakt etter beitemark andre steder.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
– Vi kan undersøke opp til 300 mennesker på én dag, sier Hussein Ali Adan.

– Moren sa at hun ikke kunne ofre de to andre barnas liv i håp om å redde den minste datteren, som uansett kom til å dø. Jeg foreslo en alternativ løsning: Vi kunne hente de to yngste barna og ta med de til noen andre slektninger før vi kjørte til sykehuset, sier Hussein.

Lykkelig slutt

For å få Redd Barna-bilen frem til stedet der de to eldste barna ventet, måtte Hussein bruke machete og hugge seg gjennom flere villnis. Til slutt fikk han levert de to barna til bestemoren, som bor et godt stykke unna. Og minstebarnet kom til sykehuset i Wajir i grevens tid.

– Da jeg kom tilbake til sykehuset uken etter for å se hvordan det gikk, var barnet blitt mye bedre. Etter ti dager, kjørte vi moren og barnet hjem igjen, og innrullerte barnet i programmet vårt. Det var for to måneder siden. Nå går det veldig bra. Jeg så den lille jenta tidligere denne uken, nå smiler moren hver gang jeg er på besøk, forteller Hussein Ali Adan.