Dette tilsvarer 7,5 millioner jenter som giftes bort ulovlig hvert år. Rapporten «Ending Child Marriage» er utarbeidet av Verdensbanken og Redd Barna.
 
− Selv om flere land nå øker ekteskapets lovlige alder til 18 år, fortsetter samfunn på tvers av kulturer og religion å praktisere barneekteskap. Fattigdom, svak håndheving av loven og dyptgående tradisjoner og trosretninger er en del av problemet, sier Gunvor Knag Fylkesnes, politisk leder i Redd Barna.

Under lovlig alder

Over to tredeler av alle barneekteskap inkluderer barn under det som er ansett som lovlig alder i landet det gjelder.

Foto: Diana Zeyneb Alhindawi / Redd Barna
Abida (17) har vært gift med ektemannen Ambouka (43) siden hun var 12 år gammel. Sammen har de to barn.


− Det er viktig å ha lovverket på plass. Men vel så viktig er det å bekjempe fattigdom og endre holdninger i samfunn som praktiserer dette. Dessuten kan det å overbevise om at jenter må få fullføre sin skolegang være avgjørende for å forhindre barneekteskap og tidlig graviditet, sier Fylkesnes.

Ifølge FN har jenter uten utdanning tre ganger større sannsynlighet for å bli giftet bort før fylte 18 år enn de som har fullført ungdomsskolen eller mer.

Menneskerettighetsbrudd

Fortsatt er det mange land som tillater barneekteskap. Over 100 millioner jenter lever i land hvor de ikke er beskyttet av et lovverk.

− Barneekteskap er et enormt brudd på jenters fundamentale menneskerettigheter. Jenter som giftes bort før de har fylt 18 år har større sannsynlighet for å bli utsatt for overgrep, bli mor i ung alder og dø under fødsel som følge av komplikasjoner, slutte på skolen og ende opp med et liv i fattigdom, avslutter Fylkesnes.

Fikk beskjeden fra foreldrene

Foto: Delphine Diallo / Redd Barna
Ashmi (14) fikk beskjeden fra foreldrene tidligere i år.

14 år gamle Ashmi fra Senegal fikk beskjeden fra foreldrene tidligere i år. Hun skulle gifte seg med sitt eldre søskenbarn.

− Jeg protesterte. Alt jeg ønsket var å studere og dermed få en fremtid, men foreldrene mine hadde andre planer. Jeg lovet dem at dersom jeg fikk studere kunne jeg bidra økonomisk og gjøre livet deres lettere. Jeg var heldig. De lot meg få studere ferdig, sier Ashmi.

− I dag er jeg lykkeligere enn de andre jentene som har måttet gifte seg. Ekteskap burde være på grunn av kjærlighet og ikke på grunn av familieforbindelser, sier hun.

 

Rapporten er utarbeidet i forbindelse med den internasjonale dagen for jenter 11. oktober!