Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
Hanna Dalid ønsker etterhvert å reise ut for å hjelpe mennesker, men ville engasjere seg i Sverige først. Derfor ble hun med i Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Sola skinner på Strandheim leirsted ytterst på Nærsnestangen i Røyken kommune. De 70 ungdommene fra Press (ungdomsorganisasjonen til Redd Barna i Norge) og Rädda Barnens Ungdomsförbund (som det heter i Sverige) har vært heldige med været denne uka. Blant de ti ungdommene som har kommet fra Sverige, møter vi tre engasjerte jenter som har ulike grunner til at de ble med i Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Unge medlemmer i Sverige

Hanna Dalid (19) har vært medlem i ett år.
- Jeg ville engasjere meg og hjelpe folk. Jeg har lyst til å reise ut å hjelpe, men synes det var viktig og riktig å engasjere meg lokalt først, sier Hanna, som har vært ordstyrer på møtene til lokallaget i Umeå.

Rebecca Haglund (21) er den av jentene som har vært med lengst i Rädda Barnens Ungdomsförbund, hun har vært medlem i tre år.

Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
Rädda Barnens Ungdomsförbund har en mye lavere nedre aldersgrense enn Press, barn fra syv år kan bli medlemmer. Rebecca Haglund vil at alle barn skal kunne være med i Ungdomsförbundet, også de under syv år.

- Jeg ble med fordi jeg selv er et skilsmissebarn, som opplevde en vond og vanskelig skilsmisse. Det var ingen som hørte på meg. Hadde jeg visst om Rädda Barnens Ungdomsförbund når jeg var 10-11 år, så hadde jeg blitt overlykkelig. Jeg vil at barn skal få vite om rettighetene sine, også de som står i loven, sier Rebecca.

Rebecca har også en annen sak hun brenner for. Press i Norge er åpent for ungdommer fra 13 til 25 år. Rädda Barnens Ungdomsförbund er åpent for barn og unge fra 7 til 25 år. De yngste medlemmene er rundt 11 år. Men Rebecca synes ikke de skal ha noen nedre aldersgrense i det hele tatt.
- Jeg sitter nå i Förbundsstyrelsen til Rädda Barnens Ungdomsförbund. Jeg jobber for at alle barn skal kunne bli medlemmer, uansett hvor små de er, sier hun.

Jenny Lindberg (20) ble med i Rädda Barnens Ungdomsförbund fordi hun syntes det hørtes interessant ut, og hun har nå vært medlem i ett halvt år
- Dette er første gang jeg er med på sommerleir i Norge. Jeg liker det. Men jeg har vanskelig for å forstå de norske dialektene, sier Jenny og ler.

Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
Martin Krossnes har fortalt sin historie på Redd Barna-samlinger, i Redd Barna-magasinet og han har også stått frem i media. Martin har vært svært engasjert i nettvett etter at han som tenåring møtte en fra nettet som viste seg å være en voksen mann.

Varsleren som ble medlem

Det er flest jenter på sommerleiren. Men en av guttene fra Norge som er med, har lang fartstid i Press. Martin Krossnes (24) har vært medlem i åtte år.
- Jeg meldte meg inn i Press fordi jeg var engasjert i nettvett og Redd Barna på grunn av noe jeg selv hadde opplevd, sier Martin.
Han har tidligere fortalt sin historie til Redd Barna. I 2006, da Martin var 15 år, fikk han kontakt med en person som sa han var på samme alder på en chatteside. Martin ga chattevennen telefonnummeret sitt, og etter kort tid ringte personen ham. De avtalte å møtes på bryggen i Bergen. Men personen som møtte ham, var en voksen mann, som prøvde å få med seg Martin på hotellrommet sitt. Ved å holde hodet klart, klarte den unge gutten å varsle politiet før mannen forgrep seg på ham. Martin har stått fram med sin historie i mediene, og han har også fortalt om dette på samlinger i regi av Redd Barna.

- Jeg mente også at barn burde bli tatt mer på alvor. Redd Barna og Press er en ressurs, både for meg og andre. Som medlem i Press har jeg vært opptatt av asylbarn, vold og overgrep mot barn og menneskerettigheter. Jeg var på sommerleir første gang i 2008. Mine ønsker for denne sommerleiren er at det blir mange bra foredrag, at jeg får mange nye venner og at vi sammen finner løsningen på verdensproblemene, sier Martin med et smil.

Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
Press har fått ny leder. Karoline Steen Nylander har mange saker hun brenner for, og hun skal jobbe hardt for at Press skal få gjennom flere politiske krav.

Ny leder med visjoner

Press fyller 20 år dette året. Og en som skal være med og videreføre Press sine verdier og engasjement, er Karoline Steen Nylander (19). Hun begynte som ny leder i Press på sommerleiren. Karoline har vært med i Press i tre år. Hun ble med fordi hun hadde lyst til å engasjere seg i menneskerettigheter. Det første året ble Karoline med i landsstyret. Året etter ble hun med i sentralstyret. I landsstyret hadde hun ansvar for region midt, og i sentralstyret var hun internasjonalt ansvarlig. Det er en leder med sterke meninger og masse energi som nå skal bringe Press fremover.

- Mine visjoner som leder er at jeg vil at Press skal få gjennom flere politiske krav, og at vi skal jobbe mer med profilering av Press. Jeg er opptatt av enslige mindreårige asylsøkere, og vil at vi skal få slutt på ordningen med midlertidig opphold. Det har lenge vært stille rundt temaet enslige mindreårige asylsøkere, men det skal vi få en slutt på, sier Karoline, og fortsetter:
- Og så vil vi fokusere på kroppspress, eller det vi kaller krysspress, at ungdom bombarderes med krav til utseende og kropp. Vi vil også snakke om psykisk helse, barnevern og barn og unges deltakelse. Jeg gleder meg til å ta fatt på alle sakene våre, sier den nye lederen.