Foto: Redd Barna/Thierry Gouegnon
Barna i Treichville, Abidjan er nødt til å sove på matter i tilfluktsstedene de deler med svært mange folk. Redd Barna anslår at 500 000 barn har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine på grunn av de harde kampene i byen.

I Duekoue vest i Elfenbenskysten skal flere hundre mennesker være drept i en massakre. Minst 27 000 – rundt halvparten av dem barn – har måttet flykte fra hjemmene sine i byen. Familiene har søkt tilflukt i og rundt kirker og andre offentlige bygninger.

– Jeg kom hit til den katolske misjonsstasjonen sammen med bestemor da krigerne kom i forrige uke. De beordret barna og kvinnene til å dra hit, og vi tror de beholdt mennene for å drepe dem. Jeg følte meg helt forferdelig. Vi hadde ingenting å spise. Jeg må sove utendørs. Jeg har ingen klær, bare et par bukser. Fordi Redd Barna ga oss ris tidligere i uken, har jeg noe å spise nå, forteller en 14 år gammel gutt i Duekoue.

Frykter epidemier

Redd Barna var en av de første hjelpeorganisasjonene som delte ut ris, olje, fisk og salt til fellesmåltider for over 20 000 mennesker i Duekoue. Våre folk rapporterer om elendige forhold: Folk bor oppå hverandre og mangler tak over hodet. De har ingen tilgang til vann, toaletter eller mulighet til å vaske seg. De har også svært lite mat. Det gjør at Redd Barna frykter at epidemier skal bryte ut. Nå trapper vi opp nødhjelpen for å møte behovene til barna og deres familier.

– Folk lever under forferdelige forhold i Duekoue. Du blir slått av en sterk stank når du kommer inn i området der de som har måttet flykte fra volden nå bor. De har ingen ordentlige toaletter og et akutt behov for vann. Folk har ingen mulighet til å holde seg rene. Det er altfor mange mennesker samlet på ett sted, og folk har ikke noe sted å sove. Faren for at sykdommer skal spre seg er akutt. Nå fokuserer vi på å gi barna og deres familier tak over hodet og tilgang på sanitæranlegg, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten, Guy Cave.

Trenger mer såpe

Foto: Redd Barna/Thierry Gouegnon
Mer enn én million mennesker har blitt fordrevet av kampene i Abidjan etter fjorårets presidentvalg. Nord i Elfenbenskysten er det nå massiv overbefolkning, med eksempler på så mange som 80 personer i ett enkelt hus.

Redd Barna har delt ut såpe til familiene på flukt, men behovet er akutt og det trengs langt mer enn det som er tilgjengelig. Redd Barna har bestilt flere varer for å sikre at barna og deres familier får det de trenger for å kunne holde seg rene. For å få til dette trenger vi også flere midler.

– Dette er en katastrofal situasjon, og barna må prioriteres fordi de er de mest sårbare og trenger akutt hjelp, sier Guy Cave.

Over hele landet er de humanitære behovene akutte. I Abidjan, handelshovedstaden, har de harde kampene ført til mangel på vann, mat og medisiner. Mange sykehus og klinikker har vært nødt til å stenge, eller blitt forhindret i å få tak i medisinsk utstyr, på grunn av kampene. Til og med før volden brøt ut i Abidjan manglet familiene nødvendige medisiner og tilgang til legehjelp når barna ble syke.

Får ikke legehjelp

En mor forteller til Redd Barna at hun flyktet fra hjemmet sitt i Abidjan for flere uker siden. Lukten av døde kropper er så sterk at hun får hodepine, men hun har ingen medisiner til å lindre smerten. Hun sier at datteren hennes hadde feber, og hun trodde det kunne være malaria. Men siden de ikke kom seg til klinikken kunne hun ikke undersøkes. I Bouaké i den nordlige delen av landet har det store antallet flyktninger ført til massiv overbefolkning, med så mange som 80 personer i ett hus.

Redd Barna advarer om at uten en omfattende humanitær hjelpeoperasjon kan barn som fra før av er utsatte og feilernærte, bli syke og dø. Før konflikten i Elfenbenskysten brøt ut døde hvert tiende barn før de rakk å bli fem år gamle, stort sett på grunn av diaré og malaria – sykdommer som lett kunne vært forhindret.