Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
Maribel fødte sitt tredje barn for seks dager siden. Mannen har forlatt familien for en periode på jakt etter jobb, og nå har ikke Maribel råd til verken mat eller helsehjelp til barna.

For seks dager siden ble Maribel mor for tredje gang. Hun bor sammen med en annen ung mor og hennes to barn i et lite hus på 15 kvadratmeter i Sinaloa nord i Mexico.

Maribel er en av mange meksikanere som har flyttet fra de sørlige delene av landet og til Sinaloa i nord for å lete etter jobb. 25-åringen reiste dit sammen med mannen sin, men han har nå dratt for å lete etter jobb andre steder siden det på denne tiden av året ikke er jobb å finne i området.

– Jeg får tett oppfølging av Redd Barna i denne perioden, sier Maribel.

Helsetilbud til barnefamiliene

Redd Barna har jobbet tett med emigranter i Sinaloa i flere år fordi de faller utenfor alle systemer i landet. Vi har blant annet ansatt en lege som følger opp gravide, nybakte mødre og deres barn. Det er nødvendig fordi samfunnet ikke gir dem nødvendig helsetilbud eller oppfølging.

Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
I dette enkle rekkehuset bor seks-sju personer i hvert avlukke tett i tett. Det er stor brannfare og bare ett toalett på deling for alle som bor der. Det har vært brann i en del av bygningen tideligere.

– Redd Barnas lege har fortalt meg hvor viktig det er med hygiene, mat og oppfølging av mitt nyfødte barn. Han har også tatt helsetester på alle de tre barna mine, forteller Maribel.

I tillegg følger Redd Barnas sosialarbeidere opp de to unge mødrene og barna deres i det lille huset.

Mangler penger til mat

Siden mannen ikke er sammen med familien og Maribel ikke kan jobbe på grunn av spedbarnet, tjener ikke familien penger til å kjøpe mat for. Maribel har heller ikke råd til å bruke det offentlige helsetilbudet. Nå venter hun bare på at mannen skal komme tilbake med penger som han har tjent andre steder i Mexico.

– Grensen til USA er bare seks timer unna Sinaloa. Mange har dratt nordover for å finne lykken i USA, men flere av mine venninner har blitt drept på veien dit, så det er tryggere å bli her i Sinaloa, sier Maribel. 

Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
Redd Barnas lege F. Solano har vært på hjemmebesøk hos Maribel og forklart henne hvordan hun best kan stelle barnet sitt, vaske det og gi det mat.

Elendige levekår

Den nordlige delen av Mexico er mye rikere enn i sør. Derfor er det mange fattige som familien til som blir overtalt til å flytte nord for å jobbe. Men det er ofte rike bakmenn som sitter igjen med fortjenesten. Disse bakmennene kalles bussjåfører og transporterer systematisk grupper av mennesker fra sør til nord. Samtidig selger de emigrantenes arbeidskraft til gårdeierne.

Ofte sitter disse igjen med 25 prosent av dagsinntekten til arbeiderne, og lar familiene bo i falleferdige skur med blikktak uten vann, strøm eller toalett – og temperaturen er ofte over 40 grader. I disse gettoene er det mye vold, seksuelle overgrep, alkoholmisbruk og vanskjøtsel av barn. I nabohuset til Maribel ble en ung dame drept av sin mann for noen måneder siden. 

Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
På dagsenteret i Sinaloa får barna i gettoen mat, helsetilbud, rent vann og et trygt sted å leke mens foreldrene jobber på plantasjene.

Dagsenter for barna i gettoen

Mange voksne lar barn ned i fem-seksårsalderen være igjen i denne gettoen hele dagen. Redd Barna har derfor startet et dagsenter i samarbeid med kommunen, bussjåførene og plantasjeeierne, slik at barna har et tilbud mens foreldrene jobber. Her får de mat, helsetilbud, rent vann og plass til å leke. Redd Barna hjelper også mødrene med å registrere barna hos offentlige myndigheter for at de skal få rett til de samme helsetjenestene som andre barn i Mexico.

– Vi følger opp barna og reiser hjem til dem dersom de ikke kommer på dagsenteret. Vi ser at mange barn lider av feilernæring, og konsekvensene av dette er at barna er sårbare for andre typer sykdommer, sier Redd Barnas lege i Sinaloa, F. Solano.

Ved besøk til dagsenteret ser man at legen ikke bare er der for å gi barna medisinsk hjelp. Samtidig blir han ofte den farsfiguren mange av disse barna ikke har i sitt daglige liv.

Det er lite håp for en bedre fremtid for den unge moren og hennes tre barn. I et land i vekst som Mexico er det mange unge mødre som Maribel som faller utenfor denne veksten.

Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
I de lange, falleferdige rekkehusbrakkene med blikktak bor de fattige arbeiderfamiliene tett sammen uten vann, strøm eller toalett. Det blir lett uutholdelig varmt inne i skurene, for temperaturen runder ofte 40 varmegrader ute.
Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
Redd Barnas lege i Sinaloa, F. Solano, har blitt en reservepappa for mange av barna ved dagsenteret, som Redd Barna har startet i samarbeid med kommunen, bussjåførene og plantasjeeierne.
Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
I dette mursteinshuset bor 70 familier. Det lå en død hund i inngangsdøren da Redd Barna kom på besøk, og oppvekstmiljøet her er preget av mye vold og kriminalitet.
Foto: Redd Barna/Bjørn-Richard Monsen
Redd Barna-ansatte ser gjennom papirene som Maribel fikk på sykehuset etter fødselen for å sjekke at alt er i orden. Vi hjelper også mødrene med å registrere barna hos offentlige myndigheter for at de skal få rett til de samme helsetjenestene som andre barn i Mexico.