Flommen er blant de kraftigste innbyggerne i Queensland har opplevd. Australske myndigheter anslår at naturkatastrofen har gjort skade for minst seks milliarder kroner. Et område på størrelse med både Tyskalnd og Frankrike til sammen står under vann. Ved byen Rockhampton har vannstanden i Fitzroy-elva steget med 9,2 meter. Jernbanelinjer og veier står under vann, brorparten av kullgruvene er stengt

Rundt 1200 hjem er totalt oversvømt og ytterligere 10 700 boliger har fått skader av flommen. Til sammen er mer enn 200 000 mennesker evakuert.

Traumatiske opplevelse

For barn er det dramatisk å se hjemmet og kjente, trygge omgivelser bli tatt av flommen på denne måten. Redd Barna jobber derfor på spreng i samarbeid med Røde Kors om å gi de evakuerte barna en mulighet til å leke, lære og bearbeide de traumatiske opplevelsene under overoppsyn og veileding fra spesialtrente voksne.

– Barna rammes hardest av enhver naturkatastrofe, men behovene deres blir ofte oversett. Denne flommen understreker at ingen av oss er immune mot katastrofer. Derfor bruker vi i Redd Barna vår mer enn 90 år lange nødhjelpserfaring nå for å hjelpe barna i Queensland, sier Edwina Andrew, Redd Barnas programdirektør i Nord-Queensland.  

Foto: Redd Barna
Ti år gamle Olivia er et av barna som nyter godt av de barnevennlige lekeplassene til Redd Barna. – Jeg bygger et hus til familien min, for vi har ikke noe hjem å reise tilbake til, sier hun.

Trygge lekeområder for barna

Redd Barna har satt opp mobile, trygge lekeområder for å gi barna et sikkert sted der de kan være aktivisert mens foreldrene bygger opp hverdagslivet igjen.

– Tenk deg hvordan det er å måtte rømme fra hjemmet ditt og flytte familien inn på et overfylt evakueringssenter. Der er det ingen struktur eller faste rutiner som kan hjelpe barna tilbake til dagliglivet igjen. Og det er ikke lett for foreldrene å skulle følge opp barna samtidig som de begynner det møysommelige arbeidet med å bygge opp igjen livene sine, sier Andrew.  

Psykososial hjelp

Redd Barna-folk med erfaring fra barnevern er allerede på plass i Rockhampton og andre hardt rammede lokalsamfunn som Emerald, Dalby og St. George. Der har de startet trygge lekeområder for barna som bor i de evakueringssentrene der folk høyst sannsynlig blir værende en stund.   

– De barnevennlige, trygge lekeområdene våre er spesialutformet for å hjelpe barna med å gjenopprette rutinen og følelsen av stabilitet, samtidig som de får en kjærkommen anledning til å leke med jevnaldrende. For stressede foreldre er det også godt å vite at barna er trygge og får den oppfølgingen de trenger mens de selv ordner alt det praktiske som må gjøres i slike krisesituasjoner, sier Edwina Andrew.   

Foto: Privat
Store deler av Rockhampton står under vann.