Foto: REUTERS/Tim Wimborne fra AlertNet
Slik så det ut etter at syklonen Yasi hadde herjet fra seg i nordvestre Queensland.

Syklonen Yasi er den kraftigste stormen som har rammet Australia siden 1918. Kategori fem-syklonen har gjort skader for opp mot en halv milliard australske dollar eller 2,9 milliarder kroner, ifølge australske myndigheter. Hardest rammet er småbyene Tully, Mission Beach og Innisfail nord i delstaten Queensland.

I Tully har rundt 90 prosent av alle bygningene blitt ødelagt i uværet. En tredel av husene har fått store, alvorlige skader. Mange tak har blåst av. Bananavlingene – som mage av innbyggerne er økonomisk avhengige av – er totalt ødelagt. Infrastrukturen er også hardt rammet.

Mindre synlig er de psykologiske skadene som Yasi har gitt barna. Derfor har Dan Kerr, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Australia, og hans elleve godt kvalifiserte medarbeidere med erfaring fra barnevern, sammen startet opp et nettverk av trygge lekesentre i de hardest rammede områdene.

Foto: Redd Barna/Jim Holmes
Redd Barnas barnevernsekspert Michelle Sorohan hjelper Samanthas datter Jessica med å lage plastelina-figurer på lekesenteret i Tully.

Gir foreldrene arbeidsro

– Vi du ha en navnelapp, vennen min, spør Redd Barnas Romy Miller fire år gamle Oliver fra Mission Beach.

Etter et øyeblikks sjenanse sitter den lille gutten sammen med noen andre barn ved et lite bord med en tegnestift i hånden.

Hans utslitte foreldre Samantha og Kieran har kommet for å registrere seg ved hjelpesenteret for syklonofre, som Queenslands regjering har startet i Tully. De forventet ikke at de tre barna deres skulle få et tilbud samme sted.

– Vi ante ikke at Redd Barna tilbyr denne servicen. Det er en stor lettelse for oss at barna kan være trygge her hos dere og få god oppfølging mens vi prøver å få oversikt over skadene. Nå behøver vi ikke å bekymre oss for barna i dag, sier Samantha.

Foto: Redd Barna/Jim Holmes
Foreldrene Samantha og Keiran var glade for at de tre barna deres Jessica, Elliot og Oliver (sistemann er ikke på bildet) kan leke på Redd Barnas lekesenter.

Fryktet hele familien skulle dø

Sammen med ektemannen flyttet hun fra Kent i England til drømmestedet Mission Beach på nittitallet. Nå har syklonen Yasi rasert paradiset deres i strandbygda: Trær ble revet opp med roten, hus ble lagt i ruiner og strømlinjene falt ned – alt i løpet av én fryktelig natt som Samantha aldri vil glemme.

– Jeg var veldig redd da syklonen rammet. Jeg så på de tre barna mine og lurte på om vi alle skulle komme til å dø den natten. Jeg holdt dem tett inntil meg hele natten, forteller hun.

Familiens hus klarte seg gjennom naturkatastrofen. Men strømmen forsvant, og de må regne med å klare seg uten elektrisitet de neste seks ukene.

– Redd Barna har vært en utrolig stor hjelp for oss. De tre barna våre kan være en håndfull, og for oss har det vært en enorm lettelse å kunne etterlate dem her i trygge hender. Kieran og jeg har brukt hele dagen på å fylle ut skjemaer for å få erstatning og finansiell hjelp etter syklonen, sier Samantha.   

Foto: AFP/Getty Images/Torsten Blackwood
Mange australske familier overnattet på evakueringssentre som dette da syklonen Yasi raserte Queensland.

Lek forebygger traumer

I lekesenteret til Redd Barna har Samanthas tre barn Jessica, Oliver og Elliott lekt og tegnet sammen med andre barn som også har opplevd den dramatiske stormnatten.

– Gjennom tegning og egne leker som hjelper barna med å uttrykke seg, kan vi fange opp barn som har fått psykiske traumer av naturkatastrofen. De trygge lekesentrene handler først og fremst om å ha det gøy, men samtidig hjelper de barna tilbake til et normalt hverdagsliv så fort som mulig etter den dramatiske opplevelsen. Vi vet av erfaring at når barn får leke sammen med jevnaldrende kort tid etter en katastrofe, så forebygger det nesten bestandig psykiske problemer, sier Dan Kerr, leder av Redd Barnas nødhjelpsoperasjon etter syklonen Yasi i Australia.