Foto: Redd Barna
Redd Barnas amerikanske evaluerings og monitoreringsekspert Hana Haller Crowe.

Amerikanske Hana Haller Crowe er Redd Barnas ekspert på monitorering og evaluering i katastrofesituasjoner. Det betyr at hun undersøker hvor bra nødhjelpen vår dekker behovene til mottakerne og finner forbedringer som gjør at vi kan bli enda bedre i neste nødhjelpsoperasjon. Den siste tiden har Hana Haller Crowe vært i Etiopia. Her kan du lese hennes dagbokopptegnelse fra 14. august etter at hun akkurat har kommet tilbake til hovedstaden etter et tøft besøk i felt:

”Jeg er tilbake i Addis; jeg er dekket av et lag med rødt støv og håret mitt minner om et fuglerede. Jeg ser litt malplassert ut i denne Addis-restauranten full av velkledde byfolk. Jeg har akkurat spist mitt første skikkelige måltid mat på flere dager. Det var nydelig. Ok, jeg skal være ærlig, det var egentlig ikke så godt, men det gjorde virkelig susen likevel.

De fleste overholder ramadan-fasten i Dolo Ado. Det betyr at det ikke er lett å få tak i mat, særlig ikke på dagtid. Det er noen restauranter der, men de fleste har så dårlig hygiene at jeg spurte meg selv hvor sulten jeg egentlig var. Jeg var redd for at min amerikanske mage ikke ville tåle bakteriefloraen i maten og vannet.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
I leirene i Dolo Ado får flyktningene fra Somalia utdelt mat.

Åtte dager til fots

Da jeg ikke lenger klarte å holde ut, dobbeltsjekket jeg at jeg hadde magepiller med meg i bakhånd før jeg bestilte ”injera” (lokalt brød) og ”tibs” (en stekt etiopisk kjøttrett). Det meste av tiden overlevde jeg på müslibars, tørket kjøtt hjemmefra og tørkede mangoer. Det smaker slett ikke verst, men dessverre er det ikke en diett som du noensinne føler deg mett av. Og du bruker opp energien det gir farlig fort med de lange arbeidsdagene vi har i nødhjelpsoperasjoner.

Folk blir av og til overrasket over å høre at det finnes restauranter i Dolo Ado. Jeg minner dem om at folk har gått til Dolo Ado for å finne mat til seg selv og barna sine. Jeg møtte en mor og hennes seks barn på ett av matutdelingssentrene våre. De hadde akkurat ankommet fra Somalia etter å ha gått i seks dager. Moren fødte sitt siste barn underveis på gåturen.

Foto: Redd Barna/Kari Magnussen
Flyktningene fra Somalia har gått mange dager til fots gjennom en stekende het sandørken for å komme til Dolo Ado, hvor de håper å få den hjelpen de trenger for å overleve.

Mange spørsmål

Mens jeg så på familien, prøvde jeg å forestille meg hvordan det ville være å gå gjennom sanden og den intense heten i åtte dager. Jeg hadde så mange spørsmål til henne. Jeg ville så gjerne høre historien hennes, men hun hadde akkurat gått i åtte dager og født et barn, så det føltes ikke rett å plage henne med spørsmål.

På den annen side var jeg veldig nysgjerrig på hvordan hun kom hit, så jeg spurte henne bare ett spørsmål. Jeg spurte hvordan hun kom til Dolo Ado. Det er ikke akkurat skilt i det sandfylte, røde landskapet som kan lede folk veien hit.

Dessuten var det andre steder hun kunne ha gått til. Andre leire, noen av dem høyst sannsynlig nærmere der hun kom fra. Hun fortalte meg at hun hadde møtt andre mennesker underveis som lette etter mat, og de fortalte henne at hun burde komme til dette området fordi det er bedre leire her med mat og andre essensielle tjenester der de kunne få hjelp.

En del av meg fikk vondt i hjertet med tanke på det de hadde vært gjennom og den tøffe fremtiden som venter dem som flyktninger. Men en annen del av meg var glad for at leirene i Dolo Ado er regnet som steder der flyktningene kan få den hjelpen de trenger.”