Moussa vet ikke hvor gammel han er. Faren sendte ham av gårde for å gå på koranskole i Dakar, men der ble han mishandlet av læreren og rømte. Uten mulighet til å kontakte familien ble han tvunget til å bo på gaten i hovedstaden.

– Da jeg bodde på gaten hadde jeg det forferdelig. Det var kaldt og vanskelig å finne mat. Jeg måtte tigge for å overleve. Jeg hadde alltid sår på føttene fordi jeg ikke hadde sko. Jeg hadde lyst til å dra hjem til familien min, men jeg vet ikke hvor de er.

Foto: Jordi Matas/Save the Children
Moussa levde et hardt liv på gaten før han kom til senteret som støttes av Redd Barna

Når familien rakner

Disse barna er ekstra sårbare og er lette ofre for vold, misbruk eller utnyttelse. De er særlig utsatt for prostitusjon og menneskehandel. Senegal er et fattig land, og barna som lever på gata faller utenfor systemet. Barna havner på gaten ofte dersom familiene deres går i oppløsning. Det kan skyldes sykdom, dødsfall, rusmisbruk eller psykisk sykdom i familien.

Som Moussa rømmer mange barn på grunn av vold og misbruk på skolen eller i hjemmet – bare for å oppleve at livet er enda farligere på gata.

Foto: Jordi Matas/Save the Children
Redd Barna oppsøker barn som bor på gata, for å beskytte dem mot overgrep, menneskehandel og mishandling.

En seng å sove i

Mouassa trives på senteret. Her føler han seg trygg. Senteret som har 30 senger, er åpent hver dag hele året. Hit kan sårbare barn komme og få mat og en seng og sove i. På dagtid kan barna delta i ulike sosiale aktiviteter eller få undervisning i lesing, skriving og regning.

– Jeg har det fint her. Jeg har fått mange nye venner som jeg leker med. Hver dag ber jeg for alle som jobber her fordi de er så snille og hjelpsomme mot oss. Jeg savner familien min, men jeg er glad for at jeg får lov til å være her.

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange barn i verden som bor på gata. Mange land kvier seg for å oppgi tallene, fordi det avslører at de ikke greier å ta vare på barna. Mange anslår likevel at det er godt over 100 millioner barn som ikke har noe hjem å gå til om natten.

Redd Barna jobber verden over for å beskytte barn mot det farlige livet på gata. Aller helst før de kommer så langt, ved å støtte familiene, gi barna skolegang og gjenforene barna med sine foreldre, når de har kommet bort fra hverandre.

Send SMS "GATEBARN" til 2230 for å gi 150 kroner i måneden.

Foto: Jordi Matas/Save the Children
Rundt 100 millioner barn bor på gaten verden over. Langt ifra alle barn er like heldige som Moussa.