Selim (12) er blant barna i Bangladesh’ hovedstad som ikke har noe sted å sove. Han kommer fra byen Chittagong, men rømte hjemmefra på grunn av vold hjemme. Nå har han ingen steder å sove om natten, og «bor» på togstasjonen.

Selv om han er liten for alderen, har den spede gutten et røft ytre. Blikket er skeptisk men skarpt. Det er farlig å vise svakhet når du sover på gata i dette strøket.

– Som regel sover jeg på gata utenfor stasjonen. Men jeg sover ikke hvor som helst og aldri alene, det er farlig. Det pleier å være seks-syv stykker av oss som sover sammen. Barn som sover alene, blir borte om natten her. Vi ser dem aldri igjen. Jeg har hørt historier om at de blir tatt med til India og solgt. Noen sier at de selger dem til voksne som ikke har barn. Andre sier de blir drept og at kroppsdelene blir solgt, sier Selim.

Foto: Redd Barna / C.J. Clark
Selim bor vanligvis på togstasjonen i Dhaka, Bangladesh.

Når familien rakner

Disse barna er ekstra sårbare og er lette ofre for vold, misbruk eller utnyttelse. De er særlig utsatt for prostitusjon og menneskehandel.

Bangladesh er eta av verdens fattigste land, og barna som lever på gata faller utenfor systemet. Barna havner på gaten ofte dersom familiene deres går i oppløsning. Det kan skyldes sykdom, dødsfall, rusmisbruk eller psykisk sykdom i familien.

Som for Selim rømmer mange barn hjemmefra på grunn av vold og misbruk hjemme – bare for å oppleve at livet er enda farligere på gata.

Foto: Redd Barna / C.J. Clark
Redd Barna oppsøker barn som bor på gata, for å beskytte dem mot overgrep, menneskehandel og mishandling.

En seng å sove i

Selims t-skjorte og er hullete og skitten. Men ellers er han ganske ren. Forrige natt sov han på det lokale senteret for gatebarn som drives med støtte fra Redd Barna. Hit kan barna komme og få tilgang til dusj og en seng å sove i. Senteret som har 30 senger, er åpent 24 timer i døgnet.

­– I går sov jeg i en god seng på senteret. Der er jeg trygg og sover godt. På senteret får vi mat og kan vaske oss. Vanligvis har jeg bare aviser å sove på, og politiet jager oss når de finner oss på gata. De bruker stokkene sine til å vekke oss. Noen ganger slår de oss hardt, sier Selim.

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange barn i verden som bor på gata. Mange land kvier seg for å oppgi tallene, fordi det avslører at de ikke greier å ta vare på barna. Mange anslår likevel at det er godt over 100 millioner barn som ikke har noe hjem å gå til om natten.

Redd barna jobber verden over for å beskytte barn mot det farlige livet på gata. Aller helst før de kommer så langt, ved å støtte familiene, gi barna skolegang og gjenforene barna med sine foreldre, når de har kommet bort fra hverandre.

Send SMS "GATEBARN" til 2230 for å gi 150 kroner i måneden.

Foto: Redd Barna / C.J. Clark
Rundt 100 millioner barn bor på gaten verden over. Langt ifra alle barn er like heldige som Selim.