Foto: Redd Barnas partner i Syria, Hurras Network
En gutt tegner på tavla i et ødelagt klasserom i Idlib, Syria.


Bombingen er trappet opp den siste tiden og har helt eller delvis lagt 87 skoler i ruiner. I tillegg brukes nesten 200 skoler som midlertidige boliger for mennesker drevet på flukt, ifølge Redd Barnas samarbeidspartner, organisasjonen Hurras Network.

Når skoleåret nå starter, er det bare plass til halvparten av de 650.000 barna som er i skolealder. Kun halvparten av nærmere 1200 skoler holder fortsatt åpent. Espen Gran, ansvarlig for Redd Barnas programmer i Syria, forteller at hjelpeorganisasjoner jobber nå på spreng for å finne løsninger for at barn kan få undervisning.

- Vi kan ikke stå og se på at mulighetene og framtiden til en hel generasjon blir ødelagt fordi det ikke finnes trygge skoler de kan gå på. Angrepene må stoppe og skolene må være trygge. Foreldre må være sikre på at barna er trygge når de er på skolen, sier Gran.

Foto: Redd Barnas partner i Syria, Hurras Network.
En ødelagt skole i Idlib, Syria.

Tvunget til å flykte

De siste fire månedene har nok en gang folk i Syria blitt drevet på flukt, og 17 byer i nærheten av Idlib er helt forlatt.

- Jeg var liten før krigen. Jeg levde et fint, godt og trygt liv med familien. Livet mitt nå er annerledes. Jeg har mistet den mest dyrebare personen for meg, pappaen min. Han var alt for meg, sier 12 år gamle Rasha* som ble tvunget til å flykte fra krigen.

- Krigen har ødelagt utdannelsen min. Vi måtte flykte og fikk ikke gå på skole på grunn av situasjonen, sier hun.

Mer enn 500 mennesker, inkludert 140 barn, er drept i Idlib siden slutten av april. Rundt en halv million mennesker er fordrevet.

- Noen familier har måttet flykte opptil ti ganger. Mange søker tilflukt på skoler eller i moskeer. Mange av barna har mistet hjem og familiemedlemmer, og de bærer på en tung sorg. De har rett til skolegang og å være trygge mens de er på skolen, sier Espen Gran i Redd Barna.

Krigen har dratt tusenvis av barn inn i fattigdom

Innbyggertallet nordvest i Syria er doblet på bare noen få år, fra 1,5 til 3 millioner mennesker. Dette inkluderer én million barn. Mennesker fra andre deler av landet har søkt tilflukt i området. Samtidig ligger mye av infrastrukturen i ruiner etter åtte år med krig.

Hjelpeorganisasjoner sliter allerede med å dekke de store behovene nordvest i Syria. Skoler og sykehus fortsetter å bli bombet. Bare de siste to ukene har fire helsestasjoner blitt angrepet, i tillegg til et vannanlegg som forsynte mer enn 80.000 innbyggere, provisoriske bosetninger for mennesker på flukt, marked og bakerier, i følge FN.

Det haster med våpenhvile

Redd Barna ber alle parter om å stoppe krigen mot barn. Medlemmer av FNs sikkerhetsråd bør støtte utkastet til en resolusjon som foreslår en våpenhvile for å få slutt på den stadig mer kritiske situasjonen i Idlib.

- Å bryte grunnleggende menneskerettigheter og internasjonale lover som skal beskytte barn er dessverre blitt vanlig i Syriakrigen. Det kan vi ikke akseptere, sier Gran.

Foto: Redd Barnas partner i Syria, Hurras Network
Barn som leker utenfor skolen sin.

*navn er endret for å beskytte barnas identitet.