Foto: Getty Images/Win McNamee for Redd Barna
To år gamle Francina fikk dype kutt i pannen og brakk sannsynligvis foten da jordskjelvet la familiens hus i ruiner.

30 pasienter står i kø utenfor sykehuset de l’Espoir (Håp) i distriktet Delmas 75 i Haitis hovedstad Port-au-Prince. De venter på å få behandling. På innsiden av sykehuset strever legene med å ta seg av pasientstrømmen. Mange ligger på gulvet mens de venter på tur.

Pågangen av sårede er så stor at sykehuset måtte stenge dørene for å beholde kontrollen med alle som ville inn. På gårdsplassen inne på sykehusområdet ligger folk på improviserte bårer i skyggen. Noen stønner i smertene fra brukkne ben. Andre stirrer tomt fremfor seg – fortsatt i sjokk etter de dramatiske hendelsene forrige tirsdag.  

Redd Barna leverte hygieniske artikler, mat og vann til sykehuset lørdag. Vi vil også dele ut tilsvarende nødhjelp til de to barnehjemmene som tilhører sykehuset.

Fant ikke datteren

Foto: Getty Images/Win McNamee for Redd Barna
Redd Barnas ansatte i Port-au-Prince tømmer en lasteil fullastet med nødhjelp. Den er kommet landeveien fra nabolandet Den dominikanske republikk.

I køen av folk som venter på legehjelp er to år gamle Francina, sammen med foreldrene Louis Jean (32) og Beatrice (30).

– Vi bor i Tabard, som er omtrent 20 minutter fra sykehuset. Vi gikk hit for at Francina skal få legehjelp. Både min kone og jeg var på jobb da jordskjelvet rammet. Francina var hos en tante. Jeg løp hjem fra jobb, og fant huset lagt totalt i ruiner. Jeg kunne ikke finne Francina noe sted, forteller Louis Jean.

Han fikk tak i en nabo, som fortalte at tanten hadde tatt med Francina til sykehuset for å få behandling. De løp ut av huset da tanten falt. Francina ble truffet av murstein da huset kollapset. Den lille jenta fikk dype kutt i ansiktet. Antagelig brakk hun også beinet. 

– Vi dro til tre sykehus og lette etter Francina. Vi var desperate. Det tok oss fire timer å finne dem, sier Louis Jean.

Venter forgjeves på lege

Foto: Getty Images/Win McNamee for Redd Barna
Jordskjelvofrene i Port-au-Prince er desperate etter å få vann og mat.

Nå venter de på at ekspertene på Håp sykehus skal få tid til å ta røntgenbilder av benet til Francina.

– Hun er virkelig redd nå. Hun gråter hver gang hun hører en høy lyd. Og hun er skrekkslagen under etterskjelvene, sier Louis Jean.

Familien har ennå ikke mottatt noen form for hjelp. De har ingenting.

– Vi har ikke spist siden tirsdag. Vi trenger absolutt alt, alt som er nødvendig for å leve. Vi har ikke kunnet redde noe som helst fra huset vårt. Selv skjorten jeg har på meg er lånt fra en venn. Vi har heller ikke fått kontakt med hele familien – det er vanskelig å få kontakt fordi hele telefonnettverket er så dårlig, sier Louis Jean.

Nå bor den lille familien i hagen til en venn.

– Jeg tror ikke vi får tatt røntgenbilder av Francina i dag. Det er så mange mennesker her. Kanskje vi heller burde komme tilbake i morgen. Men da kan det hende at vi ikke engang kommer inn på sykehuset, sier Louis Jean.

Kort tid etter at Redd Barna snakket med Francina og foreldrene sine, forlot de sykehuset. Den lille jenta hadde ikke blitt røntgenfotografert.

Se Redd Barnas helse- og ernæringsekspert Katheryn Bolles fortelle om nødhjelpsoperasjonen på Haiti: