Foto: Redd Barna/Marianne Tounkara
Redd Barnas pilotprosjekt som kurser mødre i Niger i hagearbeid, gir hele familien bedre kosthold og færre underernærte barn.

Redd Barna er alltid på jakt etter nye, innovative måter å støtte sårbare familier på, men Niger er et ekstra utfordrende land å arbeide i.

Niger er verdens nest fattigste land. To tredeler av landet ligger i Sahel-området, som er det tørre savannebeltet rundt Sahara-ørkenen. Og nå vender tusenvis av arbeidsinnvandrere hjem igjen fra Libya og Elfenbenskysten – uten å ha noe å livnære seg av i hjemlandet. Med så vanskelige forhold, kan det virke rart at Redd Barna har startet et prosjekt med hagearbeid. Men det er akkurat hva vi har gjort.

Dyrker frukt og grønnsaker

Vi vet at når kvinner får opplæring og makt over sitt eget liv, så vil det utgjøre en stor forbedring i barnas liv. Derfor har vi startet et nytt prosjekt der vi trener kvinner i hagearbeid i liten skala. Der lærer de å dyrke frukt og grønnsaker i den tørre jorda. De får også de riktige redskapene til å gjøre jobben.

Foto: Redd Barna/Marianne Tounkara
Rad på rad med salat og grønnsaker i hageparsellene, som ligger rett ved Redd Barnas behandlingsklinikker, der kvinnene tilbringer mye tid uansett.

Deretter satte vi av området rundt seks av helsestasjonene våre i Niger som parsellhage der kvinnene kan ha hver sin lille åkerlapp. Kvinner er ofte flere måneder ved klinikken mens barna deres får behandling, så vi bestemte oss for at dette var det mest praktiske stedet for kvinnene å dyrke mat til familien samtidig som de kan holde et øye med barna sine.

Disse hagene begynte snart å produsere grønnsaker, frukt og poteter. For familier som vanligvis overlever på et par måltider med mais om dagen, er det en stor forbedring å få variert kosten på denne måten.

Bedret kosthold

Vi har allerede sett resultatene av dette nyskapende utviklingsprosjektet. Kostholdetn til barna og familiene deres har blitt radikalt mye bedre og antallet underernærte barn i området synker.

Foto: Redd Barna/Marianne Tounkara
For familier som vanligvis overlever på et par måltider med mais om dagen, er det en stor forbedring å få variert kosten med grønnsaker, frukt og poteter.

Som Tassal Agouzum, en av kvinnene som har vært med i prosjektet, forklarer: ”Ikke bare spiser vi det vi dyrker, men vi kan også få en liten inntekt ved å selge litt av maten. Vi er veldig takknemlige for at Redd Barna gir oss denne muligheten”.

Denne motstandsdyktigheten vil være viktig når matkrisen i Niger og resten av Sahel-området nå forventes å bli verre og verre de neste ukene og månedene.

Til sammen 15,6 millioner mennesker i Sahel-området er nå rammet av matkrisen. Redd Barna er i ferd med å trappe opp nødhjelpen vår for å møte det stadig økende behovet.

Foto: Redd Barna/Marianne Tounkara
Her selger kvinner som har vært med på prosjektet selvdyrkede gørnnsaker på markedet i Takasaba i Maradi-regionen i Niger.