Foto: Kristin Sommerseth/Redd Barna
10 av barna som ser f rem til å lage fest for fredsprisvinnerne: Bakre rekke (f.v): Geoffrey, Abdullah, Benjamin, Albert, Oliver og Fabian (helt bakerst). Foran (f.v): Nadia, Worod, Charlotte og Vilja

Stemningen var spent på Nobels Fredssenter rett før klokka ble 11. Barna fra Sagene og Grünerløkka skole som er med i årets festkomité fulgte med på TV-sendingen. Det er tolv barn i festkomiteen, seks jenter og seks gutter. Siden det er høstferie i Oslo denne uka kunne ikke alle komme, men det var hele ti av barna som møtte opp for å se kunngjøringen av Nobels fredspris.

Foto: Kristin Sommerseth/Redd Barna
Rett før vi får vite hvem som får fredsprisen..! Barna (og resten av forsamlingen) venter spent.

Stor betydning

Kl.11 gikk dørene opp, og leder for Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen kunngjorde at Nobels fredspris for 2018 går til den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlevende Nadia Murad. Barna klappet og jublet for de modige fredsprisvinnerne. Etter at barna fikk vite hvem de skal lage fredsprisfest for, gikk de i gang med å finne ut mer om vinnerne.

- Denis har hjulpet kvinner som har blitt skadet i krig, og jobber for at kvinner ikke skal bli seksuelt misbrukt, sier Oliver, som går på Sagene skole.
- Nadia har blitt behandlet veldig dårlig, og kjemper for at andre kvinner ikke skal oppleve det samme, sier Nadya, som går på Grünerløkka skole.
- Nadia klarte å rømme fra IS, hun ble tatt til fange i Irak, sier Benjamin, fra Grünerløkka skole.
- Det er veldig fint det disse to har gjort, det har en stor betydning. Nadia klarte å rømme, så hun kan fortelle sin historie. Og Denis jobber mot at kvinner skal bli utsatt for overgrep, det er utrolig bra, sier Vilja, fra Sagene skole.

Foto: Kristin Sommerseth/Redd Barna
Hurra for fredsprisvinnerne!! Barna gleder seg til de skal få møte Denis Mukwege og Nadia Murad på festen 10. desember.

Barna ser frem til at fredsprisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad kommer på Redd Barnas fredsprisfest 10. desember.
- Det er en stor ære å få møte dem. Det er utrolig spennende, og dette skjer bare en gang i livet, sier Vilja.

Verdige fredsprisvinnere

Redd Barna er også svært glade for at det er nettopp disse to som har fått årets fredspris.
- Vi gratulerer to verdige fredsprisvinnere. Nadia Murad er en sterk stemme for alle jenter som har overlevd seksuell vold gjennom å kjempe for å få de ansvarlige straffeforfulgt. Den kongolesiske legen Dennis Mukwege har hjulpet kvinner og barn tilbake til livet med sin medisinske innsats. Redd Barna gleder seg til å feire til to verdige vinnerne, sier fungerende kommunikasjonssjef i Redd Barna Gunvor Knag Fylkesnes Fylkesnes.

Fakta om Redd Barnas fredsprisfest:

  • Holdes 10. desember, samme dag som fredsprisen deles ut.
  • Har vært en del av det offisielle programmet for Nobels fredspris siden 1997.
  • Er én times show hvor barn intervjuer fredsprisvinneren/e, og artister opptrår.
  • Lages av 12 syvendeklassinger hvor barna selv er programledere, presseansvarlige og produsenter.
  • Blir arrangert på Nobels Fredssenter.
  • Streames live på reddbarna.no/fredsprisfesten