Foto: Redd Barna/Inge Lie
I Sierra Leone risikerer fremdeles 1 av 23 mødre å dø under fødsel eller graviditet. For 15 år gamle Isatu Kamara og hennes 9 dager gammel sønn har det foreløpig godt veldig bra.

- Jeg er inspirert og imponert over det regjeringen har fått til i samarbeid med Redd Barna og andre organisasjoner, sier Wang. For tre år siden innførte regjeringen en helsereform som gir gravide, ammende mødre og barn under fem år gratis helsehjelp.

I Sierra Leone risikerer 1 av 23 mødre å dø under fødsel eller graviditet. Landet ligger på tredje sisteplass når det gjelder mødre- og spedbarnsdødelighet. Men endring er på vei.
- Det tar tid før tallene slår inn på statistikken, men jeg er veldig spent på å følge dette landet framover, forteller Wang.

I forbindelse med lanseringen av Redd Barnas årlige rapport,

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.
, reiste Wang sammen med leder for den norske jordmorforeningen, Marit Heiberg, til Sierra Leone for å se hva landet har fått til.
- Noe av det viktigste den norske regjeringen kan bidra med er å satse på utdannelse av helsearbeidere, for å forhindre at mødre og barn dør i fattige land, sier Heiberg.

Foto: Redd Barna/ Inge Lie
I Kroo Bay, et av slumområdene i hovedstaden Freetown, har regjeringen, med hjelp fra Redd Barna, satt opp en helseklinikk. Forholdene på helseklinikken er enkel, men barseldødeligheten og antall spedbarn som dør sunket drastisk.

Pleide å ligge nederst på statistikken

For fire år siden lå Sierra Leone helt nederst på statistikken over mødre- og spedbarnsdødelighet. Elleve år med borgerkrig hadde drept titusener og traumatisert mange for livet. Et av fire barn døde før femårsdagen sin. En av åtte mødre døde under barsel. President Ernest Bai Koroma ville de dystre tallene til livs og gjorde mødre- og nyfødthelse til regjeringens topprioritet.

27. april 2010 lanserte han tiltaket Free Health Care Initiative, et tilbud som skulle gi 1,5 millioner gravide, ammende mødre og barn under fem år gratis helsehjelp. Tre år senere har landet krøpet fra en sisteplass og opp til en tredje sisteplass. I en kronikk til Huffington Post understreker Koroma viktigheten av gratis helsetjenester, og viser til at regjeringen reduserte mødredødeligheten med hele 61 prosent det første året etter reformen.

Wang håper landet på sikt kan bli et eksempel til etterfølgelse.

Foto: Redd Barna/ Inge Lie
Lederen for den norske jordmorforeningen, Marit Heiberg, presidenten for Jordmorforeningen i Sierra Leone, Joan Shepard og Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang er helt enige om at videre satsning og investering i flere jordmødre er veien videre for Sierra Leone.

Jordmødre redder liv

Jordmorutdanningen i Sierra Leone er treårig. Studentene er etterspurt, og flere reiser ut av landet for å få bedre lønn.I dag har Sierra Leone 96 praktiserende jordmødre og to jordmorskoler.
- Etterspørselen er stor. Håpet er at vi på sikt skal ha jordmødre også på de stedene som ligger utenfor de store byene og langt unna sykehus, sier presidenten for Jordmorforeningen i Sierra Leone, Joan Shepard.

- Jeg er stolt av å være fra Sierra Loene, og spent på hva som vil skje framover. Forandringer tar tid, men jeg tror det vil bli gradvis bedre. Nå utdanner vi flere og flere jordmødre. Derfor ser framtiden lys ut, avslutter Shepard.

Foto: Redd Barna
En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor.

Kampanje for flere helsearbeidere

- Ingen mødre skal behøve å risikere sitt eget eller barnets liv ved å føde uten kvalifisert fødselshjelp, og dette er et brudd mot både kvinner og barns grunnleggende rettigheter. Det har vært satset altfor lite på nyfødthelse og tilgang til integrerte helsetjenester for mor og barn, sier Tove Wang.

Norge har gjort en god innsats for barne- og mødrehelse internasjonalt, men ikke prioritert en nødvendig satsning på helsearbeidere. Gjennom underskriftskampanjen «9 måneder igjen» krever Redd Barna at den norske regjeringen investerer mer i helsearbeidere for å forhindre at mødre og barn i fattige land dør. En kvinnes «9 måneder» skal være preget av forventning og glede uansett hvor i verden hun bor.

Gi din signatur i dag og støtt oss i kampen for flere livreddende helsearbeidere.