Foto: Vilde Kamfjord
Atle Antonsen, kveldens konferansier og initiativtaker, var strålende fornøyd med "En desemberkveld". ¨Han håper å ha skapt en førjulstradisjon på Lillehammer.

- Det var en fantastisk kveld, med en drivende god gjeng. Dette kan bare gro og øke, sier initiativtaker Atle Antonsen.

Det er første gang Radisson Blu Lillehammer Hotell har lånt ut festsalen sin til et humanitært formål. Det ble en ubetinget suksess. Mellom 600 og 700 overvar artistgallaen med nasjonale og lokale stjerner, pluss noen små stjerneskudd fra Nordre Ål. På scenen glitret komikeren Atle Antonsen som konferansier. Martine Lund Hoel med band åpnet showet med folkerock-inspirert musikk. Etterpå kom skuespilleren Anders Baasmo Christiansen, og bød på både Alf Prøysen og Mikael Wiehe. Vinneren av publikumsprisen under Toneprisen i år, Stian Aleksander Olsen, fremførte Chopin. Klassisk klavermusikk ble etterfulgt av rapperne Jaa9 og OnklP.

Foto: Vilde Kamfjord
Komikeren Are Kalvø fikk publikum til å le og klappe høyt. Han harselerte blant annet med alle tradisjonene vi tar vare på, og statskanalen NRK.

Populær komiker

Nestemann ut var komikeren Are Kalvø.
- Nå skal vi gå til en god kompis og kollega av meg, han er i hvert fall en god kollega, og en fantastisk standup-komiker. Han har holdt på i alle år, men er likevel yngre enn meg, sa Atle Antonsen fra scenen.

- Tusen takk for at dere tar så godt imot meg, selv om jeg ikke er fra Lillehammer. Jeg er nok den her som er minst fra Lillehammer, begynte Are Kalvø.

Publikum lo og applauderte voldsomt til Kalvøs sleivspark til de hyppige verdenscupene i langrenn, til "sjuke tradisjonar" og norsk TV-underholdning.
- Det er ikke viktig å ta vare på alle tradisjoner. Tradisjon betyr bare at det er noe som er gammelt. Alt var ikke bedre før. Jeg vokste opp på 70-tallet, og da sendte NRK, den eneste kanalen vi hadde, årsmøtet til Norsk Språkråd som underholdning på fredagskvelden, sa Kalvø.

Så kom en dame med trøkk fra Losna, Tina Lie. Atle Antonsen introduserte stemmen hennes som ”den positive ringvirkningen av kols”. Og med hes stemme i sjangrene blues/rock/country, vandret hun ned langs benkeradene og sjarmerte publikum.
- Jeg vil gjerne berømme initiativet til Atle, dette er fantastisk. Jeg er utrolig glad for å få være med på noe så meningsfylt, sa Tina Lie.

Foto: Vilde Kamfjord
Ingrid Olava er fra Lillehammer, og fikk trampeklapp av hjembyen. Alle artistene var glade for å kunne bidra til Redd Barnas arbeid på Afrikas horn.

Naturlig samarbeidspartner

Lillehammers bysbarn og store stjerne, Ingrid Olava, fikk publikum med seg på refrengene og høstet trampeklapp for sitt bidrag til gallaen. Nordre Ål Menighets Barnekor sørget for en strålende slutt på desemberkvelden med "Deilig er jorden".

Anne Brude, prosjektleder i Redd Barn, takket publikum og arrangørene.
- Selv om vi ikke hører så mye i media lenger om sultkatastrofen på Afrikas Horn, så er den ikke over. Mer enn 13 millioner mennesker er berørt av den, og halvparten er barn, fortalte Brude.

I området mellom Somalia og Etiopia har 140.000 flyktninger samlet seg i fire leire. I disse flyktningleirene arbeider Redd Barna for fullt med å gi barna mat og drikke, trygghet og helse. Pengene fra artistgallaen på Lillehammer vil Redd Barna blant annet bruke til å gi barna utdanningstilbud.

- De neste årene vil vi kanskje velge mer lokale prosjekter som mål for ”En desemberkveld”. Men i år var det tvingende nødvendig å gjøre noe for Afrikas horn, og da var Redd Barna en naturlig samarbeidspartner, sier Atle Antonsen.