Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari

– Barn som søker asyl i Norge trenger å få sine stemmer hørt. Vi ser fram til å formidle barnas historier gjennom foto og lyd, sier leder for Redd Barnas Norgesprogram Janne Raanes.

Over 3000 barn lever i dag barndommen sin i norske asylmottak. Mange bor her i flere år. Noen er her med foreldrene sine, mens andre kommer alene. Hva vet vi om dem? Gjennom utstillingen «Først og fremst barn» får man et innblikk i asylbarnas barndom. Nå åpner utstillingen i Bergen.

Fulgte barna i et halvt år

Gjennom en periode på et halvt år har fotograf Rebecca Jafari fulgt barn og unge som bor på asylmottak. Utstillingen består av fotografier av deres hverdag og utdrag fra samtaler med barna.

- Å vente betyr alt. Jeg føler at det er hverdagen min på en måte. Det er veldig spesielt, sier en av barna som har deltatt i fotoprosjektet.

- Jeg kunne ønske jeg fikk være mer barn. Og at rommet var større, sier en annen.

Utstillingen åpner onsdag 28. januar klokka 18.00 på Bryggens museum i Bergen. Janne Raanes mener utstillingen er et viktig bidrag i den pågående politiske debatten om asylbarna:

- Vi vil med denne utstillingen vise barna som det de er: først og fremst barn. Ikke tall. Ikke et politisk virkemiddel. Ikke et problem eller en lagervare, slik de ofte blir omtalt, sier Raanes.

- Redd Barna kjemper for at barn som søker asyl skal bli ivaretatt på samme måte som vi vil våre egne barn skal ivaretas. Usynliggjøring skaper distanse. Distanse rettferdiggjør forskjellsbehandling. Vi ønsker at utstillingen skal gi en nærhet som gjør deg nysgjerrig og litt klokere på hvem denne gruppen barn faktisk er, sier hun.

Fotoutstillingen har tidligere vært stilt ut i Oslo, Larvik, Trondheim og Brussels. Fotograf Rebecca Jafari ser frem til å stille ut i Norges nest største by.

- Bergen har hatt en formidabelt engasjement for asylbarna, og vi gleder oss til at utstillingen skal åpne her. Det blir fint å løfte fram barnas stemmer og vise barna bak tallene, sier Jafari.

Barndom utenom det vanlige

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari

Barna som er med i prosjektet er i alle aldre og i ulik situasjon. Noen har endelig avslag, mens andre venter på sitt første svar. Felles for dem er at de lever en barndom utenom det vanlige.

- Jeg husker selv hvor langt et år var som barn, hvor stor del av livet nå som er formet av disse årene. Det er en tankevekker at bildene fra asylbarnas barndomsalbum er bilder av en barndom på vent, sier Jafari.

Samtidig er hun opptatt av ikke å stakkarslig-gjøre barna og heller ikke male et ensformig og trist bilde av deres hverdag.

- Barna jeg fulgte var barn som alle andre barn. De gleder seg til høstferien, de liker å leke, de elsker Tusenfryd… De er først og fremst helt barn. Men barn i svært uvanlig livssituasjon, sier hun.

Vil øke forståelse

Etter alt fokuset og medieomtalen asylbarn har fått i det siste, mener Janne Raanes det nå er viktig å øke forståelsen for denne gruppen barn og se at de er hele mennesker med egne rettigheter.

- I en ellers opphetet og tilspisset debatt ønsker vi nå å vise hvem barn som bor i asylmottak virkelig er. Og først og fremst at de er barn. Dette kan utstillingen bidra til. Vi håper å se mange bergensere på åpningen onsdag, sier Raanes.

Utstillingen er på Bryggens museum. Det er teatersjef Agnete Haaland som skal åpne utstillingen. Janne Raanes i Redd Barna skal holde appell. Aina Herdal Bøen, advokat og forkjemper for barns rettigheter skal holde innlegg. og det blir kulturelt innslag ved jazzduoen Karoline Wallace og Torgeir Hovden Standal.

Har du ikke mulighet til å komme på åpningen, kan du se fotoutstillingen hver dag fra 11-15, lørdager 12-15 og søndager 12-16. Bildene henger til og med søndag 8. mars.

Mer informasjon om utstillingen her: http://www.reddbarna.no/forstogfremstbarn/utstillingen

Se mer om utstillingen på Facebook