Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari

Over 3600 barn lever i dag barndommen sin i norske asylmottak. Mange bor her i flere år. Noen er her med foreldrene sine, mens andre kommer alene. Hva vet vi om dem? Gjennom utstillingen «Først og fremst barn» får man et innblikk i asylbarnas hverdag.

Å vente betyr alt

Gjennom en periode på et halvt år har fotograf Rebecca Jafari fulgt barn og unge som bor på asylmottak. Utstillingen består av fotografier av deres hverdag og utdrag fra samtaler med barna.

- Å vente betyr alt. Jeg føler at det er hverdagen min på en måte. Det er veldig spesielt, sier en av barna som har deltatt i fotoprosjektet.
- Jeg kunne ønsker jeg fikk være mer barn. Og at rommet var større, sier en annen.
 
Utstillingen åpner onsdag 20. november klokka 18.00 i Olav Trygvasonsgate 19 i Trondheim. Leder for Redd Barnas arbeid i Norge, Janne Raanes, mener utstillingen er et viktig bidrag i den pågående politiske debatten om asylbarna:

- Redd Barna kjemper for at barn som søker asyl skal bli ivaretatt på samme måte som vi vil våre egne barn skal ivaretas. Usynliggjøring skaper distanse. Distanse rettferdiggjør forskjellsbehandling. Vi ønsker at utstillingen skal gi en nærhet som gjør deg nysgjerrig og litt klokere på hvem denne gruppen barn faktisk er, sier hun.

Fotoutstillingen har tidligere vært stilt ut i Oslo, Larvik og i Brussels. Fotograf Rebecca Jafari ser frem til å stille ut i en ny by.
- Det kjennes riktig å skulle sette opp utstillingen i Trondheim og løfte barnas stemmer ut av Oslo og til en av Norges største byer. Trondheim er en by med stort studentmiljø og mange engasjerte mennesker, så jeg håper og tror mange vil komme å se bildene, sier Jafari.

Barnekonvensjonens bursdag

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari

Det er ikke tilfeldig at utstillingen åpnes i morgen. Den 20. november markerer nemlig barnekonvensjonens bursdag.

- Denne dagen er en merkedag for Redd Barna og alle barn. I år bruker vi dagen til å løfte fram stemmene til en gruppe barn som trenger det. I en ellers opphetet og tilspisses debatt ønsker vi å vise hvem barn som bor i asylmottak virkelig er. Og først og fremst er de barn, sier Raanes.

Barna som er med i prosjektet er i alle aldre og i ulik situasjon. Noen har endelig avslag, mens andre venter på sitt første svar. Felles for dem er at de lever en barndom utenom det vanlige.

- På den ene siden er barna jeg har fotografert helt vanlige barn. Men de lever i en svært uvanlig livssituasjon. Selv om de er barn på lik linje som alle andre barn, har de langt fra de samme rettighetene og mulighetene som jevnaldrende barn, sier Jafari.

Velkommen

Det er leder i oppvekstkomiteen i Trondheim kommune, Marte Løvik som skal åpne utstillingen. I tillegg skal professor Berit Berg og leder for Redd Barnas Norgesprogram Janne Raanes holde apeller. Det blir musikk av elever fra jazzlinja ved NTNU og visning av kortfilmen "Prinsesse på asylmottak". Boka ”Først og fremst barn” skal også lanseres. Den inneholder bilder fra prosjektet og barnas sitater.

Det er fortsatt mulig å komme på åpningen. Meld deg på her: http://bit.ly/187hImM

Har du ikke mulighet til å komme på åpningen, kan du se fotoutstillingen hver dag fra 12-18 fram til onsdag 5. desember.

Mer informasjon om utstillingen her: http://www.reddbarna.no/forstogfremstbarn/utstillingen