«Jeg vet at en god skolehverdag kan være en god støtte i livet. Jeg vil derfor engasjere meg for at også andre barn og unge skal kunne ha en god og trygg skole. Dette gjør at årets OD-dag er veldig viktig for meg i år», lyder det i søknaden som sikret Per Erik jobben som generalsekretær i Redd Barna for en dag.

- Jeg har forberedt meg ved å lese om Redd Barna, om Operasjon Dagsverk og egentlig generelt om alt som skjer i verden. Er veldig spent på hva som skal skje i løpet av dagen i dag, sier fungerende generalsekretær for Redd Barna, Per Erik Lau. 

Full agenda

Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
- De andre på skolen syntes det er gøy at en medelev skal gjøre dette, sier Per Erik, og legger til at han ikke tror at det er så mange andre som har lignede jobber på OD-dagen.

Det er et tettpakket program som venter den unge generalsekretæren. Det starter med et viktig utdanningsmøte i Norad, hvor Per Erik skal være med å åpne møtet. Derfra går turen til P4 og direkteintervju om Operasjon Dagsverk. Etter dette skal Per Erik til Redd Barnas kontor og snakke om OD til de ansatte i Redd Barna. Det hele avsluttes med et fakkeltog på Youngstorget kl. 17, i regi av OD.

- Jeg gleder meg ganske mye til å lære mer om Redd Barna og hvordan organisasjonen hjelper til å gjøre så mye bra ute i verden, sier Per Erik. Han gruer seg litt til å snakke med media, men sier likevel at gleden av å kunne se hvordan Redd Barna jobber overgår dette.

Voldsfrie skoler

Foto: Redd Barna
Prosjektleder Giti Mohn i Redd Barna tror at pengene norske ungdommer tjener under årets OD vil skape forandring for ungdommer i Mexico, Honduras og Guatemala.

- Det var ikke vanskelig å velge ut Per Erik til jobben som generalsekretær i Redd Barna blant de 22 søknadene. Han valgte selv å fokusere på viktigheten av en trygg skolehverdag i søknaden. OD skal sammen med Redd Barna gi 15 000 ungdommer i Guatemala, Honduras og Mexico på 70 ulike skoler i livsfarlige og ustabile nabolag en tryggere skolehverdag, så dette var perfekt match, sier Giti Carli Mohn, prosjektleder for OD i Redd Barna.

Operasjon Dagsverk er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med, og for ungdom. Aksjonen drives av 4000 frivillige på rundt 650 skoler i hele landet. 7. mars i år valgte skoleelever i Norge at midlene fra årets OD skal gå til Redd Barnas arbeid for voldsreduksjon på skoler i Mexico, Guatemala og Honduras. Over 6000 mindreårige i disse landene er drept de siste fem årene – de fleste skutt.

- Denne regionen står overfor utfordringer som narkotikatrafikk, våpensmugling, menneskehandel og kriminalitet, og disse enorme problemene stopper ikke ved landegrensene. Ved å tilby trygg skolegang gir vi ungdom i regionen et alternativ til gjengmedlemskap. På denne måten håper vi at ungdommene vil velge bort gjenger og kriminalitet, og ta gode valg for egne liv, sier Mohn.

Les mer om Operasjon Dagsverk her

Foto: Foto: Redd Barna