Foto: Redd Barna/Maria Hallberg
Mahmood er åtte år. Her forteller han hvordan han opplevde krigen.

I løpet av krigen i Gaza i november 2012, ble 30 førskoler ødelagt. 188 skoler har fått skader - 30 av dem er betydelig skadet. I desember besøkte vi prosjektene Redd Barna støtter i Gaza og okkupert palestinsk område.

Blant annet var vi innom en førskole. Pedagogisk leder for førskolen ønsker oss velkommen til førskolen. I hjørnet bak henne står hennes åtte år gamle sønn Mahmood og kikker forsiktig på oss. Jeg spør om å få noen ord med Mahmood for å høre hvordan han opplevde krigen.

Uten mat i seks dager

Mahmood var hjemme og spilte data da den første bomben nådde Gaza.
–Jeg skvatt til og ble veldig redd da jeg hørte bomben, og sprang med det samme ned til resten av familien og søsknene mine, forteller åtteåringen. Der ble Mahmood under hele den åtte dager lange krigen. Hver dag hørte han hvordan bombene traff i området rundt huset deres. 

 – Jeg var veldig redd at bombene skulle treffe huset vårt, forteller han. Etter to dager gikk familien tom for mat. Matforsyninger fikk de ikke før krigen var over seks dager senere. Mahmood forteller at han kjenner en som ble drept under krigen. -Det var en 18 år gammel gutt ble drept i nabolaget, sier Mahmood og ser ned.

Ronaldo er forbildet

Mahmood er alvorlig og stille når han prater, men lyser opp når han begynner å snakke om skolen. Han forteller at skolen han går på heldigvis ikke ble skadet under krigen, og at han nå er tilbake i undervisning. Favorittfaget hans er arabisk, og han ønsker å bli politi når han blir stor. Da jeg spør hva han liker å gjøre på fritiden kommer det kontant: Spille fotball! Favorittlaget er Real Madrid og det store forbildet er Ronaldo, som han også vet er ambassadør for Redd Barna.

Frykten kom tilbake

Foto: Redd Barna/Maria Hallberg
Bildet viser ruinene av en skadet skole. Barna er retraumatisert etter bombingen i november.

I bilen forteller Redd Barna-kollegaer som bor og jobber i Gaza om sine egne barn som sliter med traumer. Den ene kollegaen vår forteller at hennes 12 år gamle datter ikke klarte å kontrollere urinen etter krigen i 2009, men tisset stadig på seg. Hun var akkurat blitt bedre da det på nytt brøt ut krig i november.

-  Krigen førte til at all frykt og angst kom tilbake med full kraft, forteller moren. Hver gang datteren hennes hører skudd eller raketter, reiser hun seg opp og skriker i frykt. En annen Redd Barna-ansatt forteller at hans åtte år gamle sønn har fått problemer med synet. Øyelegen sier de psykiske problemene har gitt utslag i fysiske skader.  Øyenerven er under press slik at sønnen ikke kan ser ordentlig.

Retten til fremtid

Osama Damo er sikkerhetsansvarlig for Redd Barna i Gaza.
– Alle barn under fire år har opplevd to kriger. Hva disse barna har opplevd og følt på kroppen er vanskelig å forstå. Barn er så vant til bomber og skyting at de hører på lyden hvilken type bombe det er og vet navnet på den. Barna er traumatiserte, har psykiske problemer og mange sliter med adferdsvansker som ofte kommer til uttrykk gjennom aggressive handlinger.

Foto: Redd Barna/Maria Hallberg
Damo er sikkerhetsansvarlig for Redd Barna, Gaza.

- Niesen min satt og tegnet og skrev navnene til alle i familien. Til slutt skrev hun: «this is the end». Jeg satte meg ned og snakket med henne og bad henne heller tegne det hun ønsker at Gaza skal være. Hun tegnet et Gaza med lekende og glade barn uten bekymringer. Jeg sa til henne: «Dette er det du skal fokusere på og drømme om hver dag» sier Osama. Han legger til at voksne også er sårbare.

- Verken jeg er eller andre voksne er i stand til å alltid være til støtte for barna, sier han. Jeg spør Osama hva han tenker om Gazas fremtid.

- Gaza er nøkkelen til fred og forsoning. Folk her er tolerante og tåler mye. Jeg håper på en lys fremtid. Vi i Gaza fortjener og har rett på en fremtid hvor barna våre kan leke uten å være redde, og hvor de trygt kan gå på skolen hver morgen, er Osamas svar. 

Redd Barnas arbeid

Barn er spesielt utsatt i konflikt- og katastrofesituasjoner. En Redd Barna-rapport fra 2012 viser at blokaden av Gaza har svært negative konsekvenser av barnas helse. Blant annet er 10 % av barna under fem år så underernærte at det hemmer deres utvikling. I tillegg lider hele 54 % av befolkningen i Gaza av matmangel, dette tilsvarer 428 500 barn. Les mer om rapporten Gaza's children falling behind her >