Foto: Redd Barna / Anas Baba
En jente i Gaza


Det viser en ny undersøkelse som Redd Barna har foretatt blant 300 spurte barn og voksne. Hele 96% av de spurte voksne sa de kjente igjen alle fire symptomene i barna eller barnebarna. Undersøkelsen ble foretatt før den siste bølgen av protester, der mer enn 100 mennesker, inkludert 14 barn, er blitt drept av israelske styrker i løpet av seks uker.

16. mai skrev Redd Barna at ett av barna som var blitt drept var Laila al Ghandour, en baby på åtte måneder som angivelig døde da hun fikk i seg tåregass. En lege som ble intervjuet av Associated Press fortalte imidlertid siden at barnet hadde dårlig helse før episoden, og at han ikke trodde tåregassen var årsaken til at hun døde. En talsperson for Gazas helsedepartement sa i slutten av mai at man fortsatt venter på endelig rapport.

I undersøkelsen svarer gutter og jenter at de føler seg «redde» eller «utrygge» ved tanken på krig og «bomber som blir kastet» på dem og deres familier. Noen barn sov dårlig om natten, for å unngå mareritt. 63% av barna hadde allerede tegn til stress, inkludert mareritt, mens 68% av barna hadde problemer med å få sove.

Foto: Redd Barna
14 år gamle Ibrahim ble skutt i begge beina under protestene i Gaza

«Mange mareritt»

Trusselen om konflikt, redselen for bomber og den konstante utryggheten som følge av den politiske situasjonen var de viktigste årsakene til stress. Lyden av fly ble oppgitt til å være den største enkeltårsaken til frykt blant 78% av barna.

«Jeg har mange forferdelige mareritt, og en konstant frykt for å bli truffet av en bombe og drept eller skadd», sa Samar, en 15 år gammel jente fra Gaza, som allerede har opplevd tre kriger. «Denne følelsen har tatt tak i meg, og mange andre barn også. Det er mange barn som er psykisk skadd på grunn av frykt. De er livredde – og dette har sterkt påvirket deres oppførsel».

Redd Barna er dypt bekymret for at den økte volden som barna opplever, og den økte følelsen av usikkerhet, vil bryte ned barnas siste motstandskraft. For den er der, tross alt. Flere enn 80% av barna sa de kunne snakke med familie og venner om sine problemer, og 90% sa de hadde støtte fra sine foreldre.

Foto: Mohamed Nayef - Shadow Production
Samar på 15 år fra Gaza har ofte mareritt og er mye redd for å bli drept eller skadd.

Ikke trygge alene

Redd Barnas rådgiver i psykisk helse, Marcia Brophy, sier at 80% av de 150 barna som ble spurt følte seg utrygge når de ikke var sammen med foreldrene.

- Men de siste ukene har tusenvis av barn lidd som følge av at en far, mor eller slektning er blitt skadd eller drept. Når barn opplever et slikt tap, og allerede føler seg utrygge, risikerer de et psykisk sammenbrudd. Dette utgjør en betydelig trussel mot barnas evne til å klare seg. De utsettes for den alvorligste graden av stress, som utløses ved sterk eller langvarig motgang, sier Brophy.

Det forventes nye protester under Naksa 5. juni, som er palestinernes minnesmarkering av den israelske seieren i Seksdagerskrigen i 1967, og som ledet til annekteringen av Vestbanken og Gaza.

Foto: Redd Barna / Anas Baba
Ødelagte bygninger i Gaza

En hel generasjon på kniveggen

- Det er for tidlig å forstå den fulle effekten som den siste tidens vold har hatt på barn. Noen har mistet en foreldre eller andre familiemedlemmer, eller fått noen skadet. Men vi vet at når tryggheten som familien står for brytes ned, er dette en av de utløsende faktorer for psykiske helseskader på barn som lever i konflikt. En hel generasjon av Gazas barn balanserer på kniveggen, og ytterligere sjokk kan få livsvarige konsekvenser for dem, sier Brophy.

Livet for familiene i Gaza er alt annet enn enkelt. Tre kriger og israelsk blokade av grensene har satt økonomien og offentlige tjenester under voldsomt press.

Nesten 90% av de voksen fortalte at blokaden hadde en betydelig påvirkning på hverdagen. Den største negative faktoren var mangelen på strøm som de opplevde daglig. Barn sier de ofte er sinte når strømmen går, eller at de ble redde og følte seg ensomme eller at var «ingen med dem» om natten.

I løpet av de siste 15 årene har fattigdomstallene økt fra 30% til over 50%, mens arbeidsledigheten har økt fra 15% til 43%. Blant unge voksne er så mange som 60% uten jobb. For under 20 år siden hadde 96% av befolkningen tilgang til rent vann, nå er det motsatt; 96% har ikke tilgang. Medisiner og mat er vanskelig å få tak i, og tillatelser til å forlate Gaza for å få medisinsk behandling er stadig vanskeligere å få tak i .

Foto: Mohamed Nayef / Shadow Production
Tareq på 14 skulle ønske han kunne gå på skolen.

Blokade, krig og nød

- Mange barn i Gaza vet ikke om annet enn blokaden, krig og en voksende syklus av nød. Deres stress og redsel øker for hver dag de må fortsette å leve med usikkerheten. På toppen av dette har mange blitt skadd eller erfart vold, sier Jennifer Moorehead, Redd Barnas landsjef i Palestina.

- Gazas barn er ekstremt motstandsdyktige, men de må snart begynne å få støtte for å håndtere de traumatiske opplevelsene. Det internasjonale samfunnet trenger å øke hjelpen og innføre psykososial støtte i skolene og hjemme hos folk. Det er den eneste måten for barna å få et håp for fremtiden, sier hun.