Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Mange vannhull og brønner er nå helt tomme, og folk må gå svært langt for å finne vann. I Puntland er det nå verken vann eller mat utenfor leirene.

Antallet underernærte barn på de 14 matutdelings- og behandlingssentrene til Redd Barna i Puntland nord i Somalia er doblet fra 3500 til 6000 på bare to uker. Også antallet akutt undernærte barn – de som ville dødd hvis de ikke fikk hjelp umiddelbart – er doblet fra 300 til 600 på 14 dager.

Redd Barna og andre hjelpeorganisasjoner har satt i gang en massiv nødhjelpsoperasjon for å hjelpe de ti millioner menneskene på Afrikas horn, som er rammet av den verste tørken på 60 år. 

G20-lederne må handle raskt

I dag møtes G20-lederne i Roma på et krisemøte for sultkatastrofen. Dersom verdens ledere ikke klarer å fylle gapet på en milliard dollar som trengs til nødhjelpsoperasjonen, kan en million barn dø i Somalia alene.

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Halima bærer lillebroren sin hjem igjen etter å ha vært på Redd Barnas matutdelings- og behandlingssenter i Abdiaziz, Kenya.

Krisetoppmøtet, som blir arrangert på initiativ fra det franske presidentskapet, har som mål å mobilisere internasjonal støtte til den livreddende nødhjelpsaksjonen som pågår i Kenya, Etiopia og Somalia. Til tross for at den franske regjeringen organiserer møtet, har den selv kun gitt 2,6 millioner dollar til den desperate situasjonen på Afrikas horn. Og vertslandet Italia, som er Europas fjerde største økonomi, har kun gitt 900 000 dollar.   

Mangler penger

– Barn dør over hele Øst-Afrika hver eneste dag, og verden kan ikke stå rolig og bare se på. Vi vet at med nok penger og politisk vilje kan vi snu denne katastrofen. Dagens møte kan ikke bare være snakk – nå trenger vi samordnet handling. Verdens ledere må umiddelbart sette av pengene som trengs for at vi skal kunne redde barnas liv, sier Sonia Zambakides, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Somalia.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Ekstremtørken har skapt en akutt mangel på vann og mat på Afrikas horn. Situasjonen blir stadig mer fortvilet, og dersom ikke G20-lederne i dag gir pengene som trengs til nødhjelpsoperasjonen, kan en million barn dø i Somalia alene.

De siste to ukene har Redd Barnas matutdelingssentre i Somalia mottatt en strøm av familier som har forlatt hjemmene sine i de hardest rammede områdene i landet på desperat jakt etter mat og vann.

– Utenfor leirene i Puntland er det ikke noe vann, ingen mat og husdyrene er døde. Vi må trappe opp nødhjelpsoperasjonen og sende ut team med livreddende nødhjelp til barna på avsidesliggende, øde steder, men vi trenger penger for å kunne gjøre det. Uten mer penger, kan vi bare drive nødhjelp i leirene, sier Sonia Zambakides.