Foto: uio.no
- Hvis mange nok sier ifra, må politikerne lytte til oss, sier forfatter og professor i sosialmedisin Per Fugelli.

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, er ikke i tvil. Han mener hver eneste nordmann som engasjerer seg kan for stor betydning for situasjonen for barn i Syria.

– Du er et 1-tall og jeg er et 1-tall. Men hvis vi legger sammen alle 1-tallene i Norges land blir det 5,4 millioner. Verdens fremtid er jo nettopp summen av det du og jeg bestemmer oss for å si ifra om, sier Fugelli.

«Dette kan vi ikke tåle»

Onsdag lanserte Redd Barna en internasjonal underskriftskampanje, for å stoppe bruk av bomber og eksplosiver i nabolag, på skoler og sykehus, som er steder der barn oppholder seg mest. Ved å signere kampanjen støtter man krav om å stoppe angrep der barn i Syria leker, spiser, sover og lærer.

Mannen, som på mange måter har blitt vår kollektive samvittighet, oppfordrer nå folk i Norge og resten av verden til å delta på kampanjen.

Han mener det kan få stor betydning for hva verdens leder bestemmer seg for når de møtes på fredsforhandlinger i Genève i slutten av måneden.

– Ja, det gjør jeg. Hvis mange nok sier at «dette kan vi ikke tåle», må politikerne endre det. De som skal til Genève er valgt av oss. De opererer ikke i et tomt rom – og det vet de, sier Fugelli.

Hjelp dem, hjelp oss

Ved årsskifte oppfordret Fugelli nordmenn til å ha i ett nyttårsønske som ikke gjaldt oss selv. Det å bry seg om andre, og å bruke tid, penger eller engasjement på ulike kampanjer, er likevel ikke bare et spørsmål om å gi noe til andre.

– På sikt handler det om gjennom et menneskeliv å gi innskudd til det du kan kalle verdensbanken for nestekjærlighet og medmenneskelighet. Å bry seg om barna i Syria er å gi innskudd i denne verdensbanken. Dette er noe vi må holde fast på, noe vi absolutt alle, våre barn, barnebarn og oldebarn, på sikt har nytte av en, fordi vi får bruk for den selv. I kalde samfunn der jeg bare bryr oss om meg og mitt, blir samfunnet preget av vold og frykt – uten det vi trenger for å få et godt liv, sier Fugelli.

– I tillegg til dette imperativet, gitt oss av Gud, Allah eller hvem det skulle være, at du SKAL bry deg om andre mennesker på denne kloden, legger han til.

Fugelli tror Redd Barna vil få stor oppslutning om underskriftskampanjen.

– Jeg tror dere skal få mange med på dette. Noe annet vil være mystisk. Det en stor del av folk, det å ville andre vel, avslutter han.

Les hele intervjuet med Per Fugelli i neste nummer av Redd Barna-magasinet, som kommer i februar.

Signér kampanjen her.