Foto: Ali Ashwal/Redd Barna
Aseel* er et av mange barn som blir behandlet for kolera på en av Redd Barnas klinikker i Jemen.

Redd Barna frykter en ny koleraepidemi. Det befinner seg hundre tusen underernærte barn i Hodeida som er Jemens viktige havneby. Disse barna er i ekstra stor fare for kolerabakterien som ofte sprer seg i urent drikkevann.

Samtidig melder mer enn 60% av innbyggerne på en halv million at de sliter med tilgang på vann. Og dersom Hodeida skulle bli beleiret, vil vi stå ovenfor en humanitær katastrofe.

Mer enn en halv million barn smittet i fjor

Bare i fjor opplevde Jemen det verste kolerautbruddet i manns minne, med mer enn en million antatte tilfeller hvorav 600.000 var barn. Så langt i år er tallene 23.000 tilfeller hvor 7.000 er barn.

Redd Barnas regionleder for Midtøsten, Linda Bukåsen var i Hodeida i mai i år og har ferske inntrykk derfra. 

- I Jemen blir mange underernærte barn, krigen, urent vann et kollapset helsesystem til sammen en dødelig kombinasjon og derfor advarer vi nå om faren for en ny koleraepidemi, sier Bukåsen.

Fakta om kolera

Kolera er en bakteriell sykdom som rammer mage- og tarmsystemet og fører til diaré og uttørring. I løpet av et døgn kan den voldsomme diaréen tappe kroppen for 10 - 15 liter væske. Uten behandling har sykdommen høy dødelighet, og kan være opptil 50 prosent dødelig dersom væsketapet ikke erstattes.

Smitteoverføringen skjer først og fremst gjennom forurenset drikkevann, men kan også skje via mat, og ved smitte fra person til person. I kolera-endemiske områder har barn i alderen 2-4 år høyest forekomst av sykdommen.

De siste store epidemiene var i Haiti etter jordskjelvet i 2010, og Jemen i fjor.Aseel* lider av kolera

Aseel på 2 år og moren, Salawa som er 22 år, er begge smittet med kolera. Salawa er gravid i femte måned.

Når moren ble syk, hadde ikke familien nok penger til at hun kunne ta bussen til klinikken. Etter tre dager klarte faren til Aseel å leie en motorsykkel for å kjøre moren til Redd Barnas helseklinikk. Da var tilstanden hennes kritisk.

Under kolerabehandlingen kvier Aseel seg for å drikke vann. Han lider av akutt diare, og stort væskeinntak er helt nødvendig for at han skal bli frisk.

Moren er fortsatt bekymret for barnet hun har i magen og om hun vil nå frem til et sykehus for å få en trygg fødsel.

Foto: Ali Ashwal/Redd Barna
Aseel blir behandlet for kolera, men kvier seg for å drikke vann. Han lider av akutt diare, og stort væskeinntak er helt nødvendig behandling.

Sabreen* er på bedringens vei

Sabreen (1 år) og moren Alia (33) bor i en landsby sør for Hodeida i Jemen, men måtte flykte på grunn av kamper. De bor nå hos en onkel av Sabreen i Hodeida. Faren er fisker og familens eneste inntektskilde, men er nå hindret i å jobbe.

Da Sabreen begynte å få diare for en uke siden, tok moren henne med til sykehus med en gang. Hun hadde lært om kolera på TV og reagerte raskt. En av Sabreens tre elder brødre hadde samme symptomer for noen uker siden. Begge får nå behandling for kolera og er på bedringens vei.

Foto: Ali Ashwal/Redd Barna
Sabreen er på bedringens vei etter å ha kommet raskt i behandling for kolera.

Redd Barna jobber mot kolera

- 1 av 3 av barna som rammes er under 5 år og mange er allerede underernærte. Det gjør dem ekstra sårbare og oss bekymret, sier Bukåsen.

- Det som er problemet i Hodeida er at vannforsyningsanlegget er ødelagt på grunn av krigen. Dessuten har prisene for drivstoff gått til himmels. Mange familier har ikke råd til å kjøpe gass for å koke vannet før de gir det til barna, fortsetter hun.

Redd Barna har et stort helseprogram i Jemen og har vært til stede i landet siden 1963. Under forårets koleraepidemi der mer enn en million ble smittet, jobbet Redd Barna med 15 ulike kolera-behandlingssentre rundt omkring i landet.

- Nå har vi startet opp i Hodeida igjen, byen som til nå er episenteret for smitten vi frykter skal bre seg til en ny koleraepidemi, forteller regionlederen for Midtøsten. 

- Det er et vanskelig arbeid i havnebyen, men vi har tilgang, mange års erfaring og mange gode kollegaer på plass på bakken. Vi er både på klinikkene, men også ute i lokalsamfunnet der vi jobber med foreldrene for å forebygge videre smitte, sier hun.

- Vi snakker om god hygiene under veldig vanskelige forhold. Men også hvordan foreldre kan sørge for at barna er så godt ernært som de kan være i en så prekær situasjon som krigen i Jemen er nå. Vi snakker om næringsrik og rimelig mat og hvordan man kan bruke billige råvarer på best mulig måte. På den måten håper vi å få barna motstandsdyktige nok når koleraen rammer, avslutter Bukåsen.

*Barnas navn er endret av sikkerhetshensyn.

Dette kan du gjøre for barna i Jemen

 

BLI KATASTROFEHJELPER


eller støtt barna på andre måter:

SMS: send HJELPER til 2230 (50 kr/mnd) eller JEMEN til 2230 (200 kr) | Vipps: valgfritt beløp til 2230 | Konto: 7050 06 35280