Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Redd Barnas ekspert på barns beskyttelse i Kobe flyktningleir, Fatuma Mohamad Noor, har fulgt opp Farhan (3) siden moren hans døde da de ankom Dollo Ado for fire måneder siden. Snart vil han og hans to søstre bli gjenforenet med faren sin.

– Gjør kneet ditt vondt, Farhan, spør Redd Barnas ekspert på barns beskyttelse Fatuma Mohamed Noor den lille treåringen.

Han står alene utenfor ett av de mange teltene i Kobe flyktningleir i Dollo Ado på den etiopiske siden av grensen mot Somalia. Farhans høyre kne er svulmet opp og er minst dobbelt så stort som det venstre. Skaden er enda lettere å se fordi gutten er underernært og følgelig veldig tynn.

– Nei, svarer Farhan nesten uhørlig.

Skaffer fosterfamilier

Treåringen tviholder på en splitter ny langbukse han har fått fra Redd Barna. Fatuma bøyer seg ned og hjelper ham på med buksen. 

– Før var Farhan redd for andre mennesker og gjemte seg når vi kom. Nå er han blitt tryggere og mer tilpasset, forklarer Fatuma. 

Fremdeles er Farhan en veldig stille gutt med lite energi og styrke. Det er fire måneder siden han ankom flyktningleirene i Dollo Ado sammen med moren sin og de to storesøstrene Khadija (7) og Abay (8) fra Somalia. Kort tid etter at de kom til transittsenteret, døde imidlertid barnas mor. Da var søsknene helt alene.   

– Barna ble umiddelbart sendt til oss i Redd Barna. Vi fant en fosterfamilie til dem og fikk dem trygt transportert hit til Kobe flyktningleir, sier Fatuma. 

Nå bor Farhan og søstrene hans hos en 26 år gammel fostermor, som har fire egne barn i tillegg. Alle sammen bor de i det hvite teltet, hvor de sover tett sammen under myggnettingen på en madrass rett på bakken. Bortsett fra en liten bylt med klær i et hjørne er resten av teltet tomt.  

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Ismaail Adan, en av Redd Barnas eksperter på barns beskyttelse i Kobe flyktningleir, er glad for at Farhan (3) snart skal bli gjenforenet med faren sin.

Nettverk av frivillige

Akkurat nå er det 41 enslige barn som Farhan og søstrene hans som bor i Kobe flyktningleir. Foreløpig har Redd Barna gjenforent åtte barn med familiemedlemmer som vi har klart å oppspore i en av flyktningleirene i Dollo Ado. Resten bor sammen med fosterfamilier.

– Vi har et nettverk av frivillige i leirene. De er respekterte medlemmer av flyktningsamfunnet, og det er flyktningene selv som peker dem ut. Disse frivillige hjelper oss med å velge ut gode fosterfamilier. I den somaliske kulturen er det en ære å få ta seg av foreldreløse og barn i nød. Derfor har flyktningene selv bestemt at fosterforeldre ikke skal få betalt for omsorgsarbeidet, sier Redd Barnas koordinator for barns beskyttelse i Dollo Ado, Randi Saure.

I stedet støtter Redd Barna fosterforeldrene med nyttige ting som madrasser, såper, myggnettinger, tepper og klær.

Redd Barna finner pårørende

– De frivillige går også til fots fra sone til sone i de ulike leirene og leter etter familiemedlemmer til barna som er her helt alene. De bruker det somaliske systemet med klaner og underklaner for å spore opp slektninger, forklarer Saure.

Fatuma har fulgt opp Farhan, Khadija og Abay jevnlig siden moren deres døde. Fostermoren får veiledning for hvordan hun skal ta seg av barna. Og Farhan har blitt tatt inn i Leger uten grensers ernæringsprogram for akutt underernærte barn i Kobe. De to storesøstrene hans går begge på Redd Barnas førskole i flyktningleiren.

– Nå har våre frivillige klart å finne faren deres. Han bor i Bokolmayo flyktningleir. Med tanke på barnas beste jobber vi nå med å få overført ham hit til Kobe. Vi ønsker ikke å flytte barna, sier Fatuma.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Fant hverandre: Farhan og hans to søsken ble gjenforent med faren i flyktningleiren Kobe i Etiopia.

Sterk gjenforening

Før faren kan bli endelig gjenforent med barna sine gjenstår en del formelt papirarbeid. Blant annet må rasjoneringskortet hans matches opp med barna slik at familien mottar all maten de trenger og har krav på.

– Men innen en uke er han her sammen med barna sine, sier Fatuma.

Tre dager senere kommer timen alle har lengtet etter: Farhans pappa kommer til Kobe og de tre barna får se faren sin igjen for første gang på lenge.

– Det var en veldig sterk følelsesmessig gjenforening. Alle smilte hele tiden, Farhan også. ”Jeg er så glad,” gjentok barna igjen og igjen. Og faren klemte dem. Jeg blir alltid veldig glad hver gang vi klarer å gjenforene barn med familiene deres på denne måten, sier Fatuma Mohamad Noor.