Foto: Redd Barna

Jonathan Castro har vokst opp i Groruddalen, og vet hvor viktig det er å ha et godt sted å være på fritida.
- I min oppvekst på Haugenstua så fikk jeg erfare å ha min egen fritidsklubb, i mitt nabolag frem til jeg ble 16 år, da klubben ble lagt ned. Jeg elsket å være på klubben. Jeg husker da jeg var gammel nok til å komme inn på klubben, og det betydde veldig for mye for meg. Det var et spesielt sted for oss på Haugenstua, og jeg følte meg virkelig hjemme der. Min mening er at hvor enn det finnes et borettslag, nabolag eller befolkning, så burde det finnes gode tilbud og aktiviteter for alle aldre, sier han.

En liten aktivitet kan bety mye

Castro forteller at han begynte å oppsøke andre klubber i nærområdene da fritidsklubben på Haugenstua ble lagt ned.
- Der ble jeg raskt kjent med de ansatte som hver gang etterpå ga meg en varm velkomst, og jeg fikk meg masse nye venner fra de områdene.
Jonathan Castro mener at fritidsklubbene er med på å forme den du blir, og de mulighetene du får.
- Det er viktig å inkludere sin lokalbefolkning, og gi alle en mulighet til å bidra der de bor. En fritidsklubb kan være en definerende faktor for mange barn og unge, i hvordan de har det utenfor hjemmet sitt. På fritidsklubben lærer de mye om relasjoner med voksne, samt andre barn og unge. De blir kjent med forskjellige situasjoner under oppsyn av voksne. For noen kan en liten aktivitet på klubben slå rot i hva et barn eller en ungdom vil bli når de blir voksne, sier han.

Foto: Tone Kråkenes

Skapte sin drømmejobb

Castro har selv tatt med seg mange av erfaringene fra fritidsklubbene inn i sitt yrkesliv. Han er sosialarbeider, og jobber med ungdom. I tillegg er han rapper, produsent og manager.
- Mye fra tiden på klubben, til da jeg selv startet å jobbe som ungdomsarbeider, la sine frø i hvorfor ungdomsarbeid er så viktig for meg. Hovedsaklig er det av veldig personlige årsaker. For de som har sett forestillingen, "Blokk Til Blokk" på Det Norske Teatret, som jeg er en del av, vet hvorfor. Jeg som er oppvokst i Groruddalen på 90- og 2000-tallet, føler at jeg kan bidra med min bakgrunn, erfaring, tanker og driv, forteller han.

Foto: Redd Barna

I 2011 startet Castro et eget musikkstudio med tilbud for ungdom, "HipHop 101". Her så han senere muligheten til å skape sin egen arbeidsplass på sine premisser.
- Jeg skapte min drømmejobb. En jobb jeg elsker. En jobb jeg kunne legge inn blod, svetteog tårer i. En jobb som jeg senere kunne gi videre til ungdommene, og andre rundt meg. For å komme seg videre må man akseptere hvordan alt er, og gjøre noe med det, og det gjorde jeg i min bydel.

Rommet en fritidsklubb kan gi

For at en fritidsklubb skal være et godt sted for ungdom, mener Jonathan Castro at det er veldig viktig hvem som jobber der.
- Nå som vi er i 2019, har mange som er oppvokst i denne byen samme tanker som meg, og vil bidra. Disse burde bli ansatt på fritidsklubber, og ivaretatt. Jeg studerte selv ikke dette feltet, men jeg utdannet meg selv ved å få en sjanse til å igangsette mine ideer og visjoner. Vi er alle skapere, og nye generasjoner burde få rom til å komme med ideer, tanker og planer. Slik kan de forandre omgivelsene og omstendighetene rundt seg til det bedre. Når dette rommet finnes i en fritidsklubb, så kan mye fete og innovative ting skje. Nå er alle øynene på Oslo Øst igjen, la oss gjøre det beste ut av det, avslutter han.

Bli med å si fra!

Jonathan Castro støtter opp om Redd Barnas kampanje om at alle barn har rett til lek og fritid. Det kan du også gjøre, ved å skrive under på vårt opprop:

Skriv under på oppropet