Foto: Redd Barna
Før var Socheat leder av en kriminell gjeng i Battambang som slåss og stjal.

Socheat er fra en fattig familie i Battambang-provinsen i Kambodsja. Da han vokste opp, hang han mest mulig sammen med vennene sine og slåss mye. Han skulket ofte og gjorde ikke lekser. Når han var på skolen, hørte han ikke på lærerne. Og til slutt droppet han helt ut.

Socheat er funksjonshemmet på grunn av polio. Da han var liten, gjorde vennene og naboene narr av ham for måten han beveget seg på.

– Til å begynne med ville jeg egentlig ikke slåss. Men fordi jeg hatet alle som gjorde narr av handikapet mitt og min fattige familie, ble jeg med i en gangstergjeng, forteller Socheat. 

Slåss og stjal

Han slåss stadig mer og stjal fra lokalsamfunnet. Fordi han var så vill, ble han etter hvert leder av gjengen. Det var veldig viktig for Socheat å tilhøre en gjeng. Den ga ham beskyttelse og respekt fra omgivelsene.

Foto: Redd Barna
Nå eier og driver Socheat sitt eget motorsykkelverksted.

– Når noen så rett på meg, ville brødrene mine slåss for meg og slå dem ned. Jeg likte å henge ute hele natten sammen med vennene mine. Jeg brydde meg ikke om fremtiden. Jeg likte bare å slåss med andre, sier 17-åringen. 

Hjelp med loven

Redd Barna samarbeider med organisasjonen Legal Aid of Cambodia og lokale myndigheter med å hjelpe barn og unge i Battambang som er i konflikt med loven. Vi lærer opp ungdommene i barns rettigheter og Kambodsjas lover. Sosialarbeidere arbeider tett sammen med barn som er kommet på kant med loven og hjelper dem med å finne løsninger på problemene. Redd Barna gir også de unge lovbryterne yrkesopplæring, juridisk hjelp, råd og oppfølging.

Socheat er én av i overkant av 200 barn og unge i Battambang som Redd Barna prøver å hjelpe. Vi kontaktet Socheat en rekke ganger, men hver gang avslo han tilbudet. Etter seks måneder, ombestemte han seg plutselig.

– Først ville jeg ikke delta. De var verken naboene eller slektningene mine, men likevel var de snille mot meg, sier han.

Sosialarbeiderne oppfordret ham til å bli med på en workshop. De fikk også Socheat til å snakke om livet, erfaringene og følelsene sine. Til slutt bestemte han seg for å bli med på opplegget til Legal Aid of Cambodia og Redd Barna.

Lys, lovlig fremtid

På kurset lærte Socheat om lovene i landet, hvordan lovbrytere straffes og om barns rettigheter og ansvar. Etterpå ble han med innstilt på å snakke om problemene sine med lokale myndigheter og sosialarbeiderne.

Nå har Socheat fullført et kurs i å reparere motorsykler. Med hjelp fra Legal Aid of Cambodia og Redd Barna eier han nå sitt eget lille verksted for motorsykler.

– Jeg håper å kunne utvide motorsykkelverkstedet mitt slik at jeg kan gi jobb til andre ungdommer som er i vansker, sier Socheat.

Han har overtalt flere av vennene sine til å bli med på opplegget til Legal Aid of Cambodia og Redd Barna. Nå er også de i full gang med å lære hvordan man reparere motorsykler og skutere.

Foto: Redd Barna
– Jeg håper å kunne utvide motorsykkelverkstedet mitt slik at jeg kan gi jobb til andre ungdommer som er i vansker, sier Socheat.