Foto: TVNorge
– Jeg har vært frivillig i Redd Barna siden august i fjor, sier "71 grader nord"-deltaker Stian Fjerdingen.

Stian har vært frivillig i Redd Barna det siste året, og synes det er like givende som å være med i det TVNorge kaller Norges vakreste – men også tøffeste – eventyr.

– Jeg har vært frivillig siden august i fjor. Da ble jeg hanket inn av noen venner som er med i ungdomsgruppa i Trondheim. Etter en dag med ungdommer på et asylmottak ble jeg bitt av basillen, jeg trivdes veldig godt. Vi gjør ting sammen med ungdommene, og målet er både å gjøre aktiviteter som de selv velger, samt å vise hva Trondheim og omegn har å by på, forteller Stian.

Sammen med ungdommene som bor på asylmottaket har Stian blant annet vært på fotballkamp med Rosenborg og kanetur med reinsdyr på Røros, men ingenting kunne forberede ham på blodslitet som ventet i "71 grader nord".

Impulsiv deltagelse i blodslit

– Jeg prøvde å forberede meg på at det ville bli kjempetøft rent fysisk. Men da vi kom i gang var det ti ganger verre. Jeg har lite erfaring med utendørsaktiviteter som de vi ble utfordret til i "71 grader nord". Jeg kaller det ”Stian gjør ting han ikke kan”, sier han.

Stian meldte seg på "71 grader nord" på impuls, ti minutter før søknadsfristen gikk ut. Han angrer ikke, til tross for at han fortsatt sliter med en skade han fikk under opptakene til serien.

Foto: TVNorge
– Jeg trenger kjærlighet og venner rundt meg. Det var viktig for meg under "71 grader nord", og det er også viktig for barn og unge som bor på asylmottak i Norge. Jeg er glad for å kunne være med på begge deler, sier Stian Fjerdingen.

– Jeg lærte meg selv å kjenne, lærte hva kroppen min faktisk kan prestere. Jeg ble flere ganger positivt overrasket over ting jeg klarte, sier han.

Stian forteller at det var et slit psykisk også.

Psykisk utfordring

– Vi visste aldri hva dagens utfordring ville være. Det var aldri mulig å forberede seg, alt ble kastet på oss, og så var det bare å gjøre sitt beste. Heldigvis var det en fantastisk gjeng med mennesker jeg var sammen med. Jeg ble veldig glad i alle sammen, og jeg synes vi var flinke til å skille det sosiale fra konkurransene. Selv om adrenalinet tok oss alle når vi kjempet for å gjennomføre et oppdrag, og det kunne bli litt småkrangling, så ble vi alltid venner igjen i teltet om kvelden, forteller Stian.

– Jeg trenger kjærlighet og venner rundt meg. Det var viktig for meg under "71 grader nord", og det er også viktig for barn og unge som bor på asylmottak i Norge. Jeg er glad for å kunne være med på begge deler!

Nå jobber Stian som nettvettkoordinator på Redd Barna-kontoret i Trondheim.

– Redd Barna mener at internett er et fantastisk verktøy, og vil vise barn og unge hvordan de kan bruke det på en smart måte. Hensikten med nettvettarbeidet vårt er å informere unge og barn og deres foreldre om sikker nettbruk og farene ved nettet i forhold til risikoen for overgrep. Vi forteller også barn og unge hvor de kan ta få hjelp dersom de opplever ubehagelige ting på internett, sier Stian Fjerdingen. 

Les mer om nettvett her >