Foto: Redd Barna
Amira er ti år, og har flyktet fra Syria til Jordan. Brannskader fra en ulykke gjorde en tøff situasjon enda tøffere.

Da ti år gamle Amira rømte fra Syria og hjemmet sitt, ble hun truffet av en splint fra en eksplosjon. Ulykken førte til brannsår både på kroppen og i ansiktet hennes. Siden helsevesenet i Syria er brutt sammen, fikk hun aldri skikkelig behandling. Da familien hennes nådde grensen til Za’atari-leiren i Jordan for ett år siden, var hun fortsatt full av arr og sår.

Redd og sliten

-Da hun ankom leiren, var brannsårene på den lille kroppen og i ansiktet hennes veldig tydelige, forteller Redd Barnas ansatte i leiren. Her fikk hun umiddelbart behandling av helsevesenet i Za’atari, men Amira hadde også skader som ikke var synlige. Frykten og stresset fra krig og flukt, plaget henne veldig.

Amiras mor forteller: - Hun nektet å forlate teltet i begynnelsen. Da hun en sjelden gang gikk ut, kom hun gråtende tilbake. Hun fortalte at de andre barna kalte henne stygge ting, og nektet å leke med henne. Det gjorde veldig vondt å se datteren min sånn.

Fristed fra vonde ting

Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
De trygge lekeområdene skal være fylt med lek og trygghet.

På denne tiden ble Redd Barnas trygge lekeområder etablert i leiren. Amiras mor oppfordret henne til å være med på aktivitetene der. – Det var et område i nærheten av teltet vårt, og jeg hørte barn som lo og sang der inne, forteller hun. – En av de ansatte kom til og med bort til Amira, og ba henne om å komme inn og være sammen med andre barn. Jeg ville så gjerne at hun skulle være med, men visste at hun ville føle seg ukomfortabel på grunn av hvordan hun så ut, sier hun.

Redd Barnas trygge lekeområder gir barna tilgang til kvalitetslæring og beskyttelse. Her skal det være fri fra ting som gjør vondt, og fokus på aktiviteter som stimulerer til kognitiv og sosial utvikling. Her skal barna ha det bra. Amira hadde det ikke bra. Hun hadde mistet noe av håret sitt, ansiktet hennes var fullt av arr og sårene blødde under det eneste settet med klær hun hadde. Hun var veldig redd, men begynte å gå dit likevel.

Ny selvtillit

Foto: Redd Barna/Hedinn Haldorsson
Hisham deltar også på aktiviteter i de trygge lekeområdene i Za'atari-leiren

Rowaida, Redd Barnas koordinator i det trygge lekeområdet, forteller at Amira holdt seg i et hjørne av rommet i begynnelsen. – Hun ville ikke leke eller snakke med noen. Jeg merket hvordan de andre barna så på henne med avsky, og ga henne oppmerksomhet hver eneste dag. Jeg snakket med henne og oppfordret henne til å komme inn i teltet der andre barn lekte. Hun var alltid i forsvarsposisjon når barn kom bort til henne. Jeg fikk tak i noen nye klær, og ba moren hennes om å rense og bandasjere sårene hennes før hun kom til lek, forteller hun.

Rowaida sørget for at Amira deltok i alle aktiviteter som foregikk på de trygge lekeområdene. Dette inkluderer blant annet lese- og tegnetimer, i tillegg til brettspill og sang. Aktivitetene hjalp Amira til å bygge selvtillit, og bli venn med barna rundt henne. Rowaidas innsats krevde tålmodighet og nøysomhet, og det tok flere måneder med oppfølging fra Redd Barnas team å gjøre Amira trygg.

Fikk datteren tilbake

- For et par måneder siden, kjøpte jeg en jakke til Amira i leiren, forteller moren til Amira. - Så fort hun så den, hoppet hun opp og ned, og løp bort til lekeområdene for å vise den til Rowaida. I dette øyeblikket skjønte jeg det – jeg har fått tilbake datteren min, sier hun.
Moren forklarer hvor glad hun er over å se at Amira nå leker og er trygg, at hun går til moskeen med søsknene sine og at hun ivrig har overtalt moren om å søke plass til henne på skolen i leiren.

- Jeg var jo bare sjenert, fordi de andre barna lo av meg, forklarer Amira selv i dag. Nå derimot, er ”de andre barna” vennene hennes. – De heter Rawan, Nour, Aisha, Saba, Yasmine… Bli med og møt dem, sier Amira. - Nå vil jeg begynne på skolen sammen med dem!

Trygge lekeområder

Redd Barna og UNICEF når rundt 6100 barn (mellom 5 og 13 år) i de 33 trygge lekeområdene, og gjennomsnittelig 460 ungdommer (mellom 13 og 18 år) i 3 ungdomsvennlige områder i Za’atari-leiren og King Abdallah Park-leiren.