Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
Hver dag tar flyktninger seg ulovlig over grensen mellom Mosambik og Sør-Afrika her ved Ressano Garcia.

– Det er ikke noe galt med fotball, for all del! Men kombinasjonen fattigdom og tilstrømninger av hundretusener av mennesker i forbindelse med fotball-VM kan føre til mer omfattende handel med barn og flere seksuelle overgrep, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang. 

Når fotball-VM braker løs utenfor Johannesburg i Sør-Afrika i juni, vil det være et av tidenes største idrettsarrangementer. Flere hundre tusen tilreisende fra hele verden vil sette sitt preg på denne delen av Afrika i de fire ukene som verdensmesterskapet pågår.

Økt fare for overgrep

– Dette er et arrangement som i kraft av sin størrelse høyner risikoen for overgrep og misbruk av barn. Det er en trist tradisjon at barn i fattige land blir misbrukt og utnyttet i situasjoner som dette. Fotball-VM i Sør-Afrika i juni utgjør en stor risiko for sårbare barn, sier Chris McIvor, programdirektør for Redd Barna i Sør-Afrikas naboland Mosambik.

Skotten har i mange år arbeidet med sårbare barn i det sørlige Afrika, særlig med fokus på barn som beveger seg over landegrensene. Han understreker også at Redd Barna på ingen måte er imot VM i fotball, men at barna må beskyttes.

Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
Hver måned blir rundt 1200 mennesker tvangssendt tilbake til Mosambik etter at de har prøvd å ta seg ulovlig inn i Sør-Afrika.

I flere år i forkant har det blitt bygget nye arenaer, veier og hoteller for å ta imot den store strømmen av fotballfans. Det betyr jobber og muligheter for barn, både fra Sør-Afrika og fra de fattige nabolandene, der det i mange år har strømmet folk over grensen for å søke lykken i Sør-Afrika. Dessverre øker også muligheten for utnyttelse. 

Støtte fra den norske ambassaden

Redd Barna har med midler fra den norske ambassaden i Mosambiks hovedstad Maputo startet en stor informasjonskampanje rettet mot befolkningen generelt, og mot turistnæringen spesielt. Gjennom spots i radio og TV advares ungdom og foreldrene deres mot faren ved at barn reiser av gårde på egen hånd til Sør-Afrika i forbindelse med Fotball-VM.

– Vi har fått én million dollar fra den norske ambassaden til kampanjen. Bidraget er både progressivt, sjenerøst og svært velkomment, sier Chris McIvor.

Håpet er at barna ikke skal reise til Sør-Afrika de neste månedene.

Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
Kombinasjonen fattigdom og tilstrømninger av hundretusener av mennesker i forbindelse med fotball-VM kan føre til mer omfattende handel med barn og flere seksuelle overgrep. Her tvangssendes flyktninger tilbake til Mosambik.
– Hvis de likevel velger å reise, informerer vi barna om hvilke rettigheter de har om kommer ut for problemer. Det er mange barn og unge som ikke kjenner rettighetene sine, og som derfor er dobbelt hjelpeløs når de blir utsatt for overgrep, sier han. 

Lærer å oppføre seg

Mange av turistene som kommer til Sør-Afrika i forbindelse med Fotball-VM vil reise videre til Mosambik etterpå på ferie. Hotellene er allerede fullbooket, og turistbransjen ruster seg til storinnrykk. Den andre delen av Redd Barnas kampanje retter seg mot de som kommer som turister, og mot turistnæringen.

– Vi er veldig opptatt av å forklare fotballtilhengere og turister om hvordan de skal oppføre seg på mot barn og unge. Kampanjen er rettet inn mot flyselskaper og hoteller, diskoteker og utesteder, sier Chris McIvor.

Sprer hiv og aids

– Hvordan vil fotball-VM påvirke utbredelsen av hiv og aids i denne delen av Afrika?

– Flyten av mennesker fram og tilbake mellom Sør-Afrika og de fattigere nabolandene er i høyeste grad med på å spre hiv og aids. Og den vil øke i månedene som kommer. Barn og ungdom er utsatt, i særlig grad jenter. Barn som vi har intervjuet tidligere, forteller om overgrep allerede fra grensepassering. De fleste tar seg over grensen ulovlig, og da med hjelp av kriminelle. Mange jenter blir voldtatt av sine "hjelpere".

Senere får de illegale jobber, gjerne som hushjelper, der de er helt i lomma på arbeidsgiver. Her blir de tvunget til sex – hvis ikke truer arbeidsgiveren med å angi dem til politiet slik at de blir sendt tilbake til Mosambik. Voldtektsmenn bruker som kjent ikke kondom, og dermed sprer hivsmitten seg, sier Chris McIvor.