Foto: Redd Barna/Mariela Fernandez
– Jeg vil hjem igjen. Jeg savner sengen min, sier Paola (6). Hun har bodd i et overfylt klasserom med rotter og bitende maur siden familiens hjem ble tatt av flommen.

Kraftig regn tvang seks år gamle Paola og familien hennes til å forlate hjemmet sitt i Los Mejías i provinsen Leon i slutten av oktober. De voldsomme nedbørsmengdene fra det tropiske lavtrykket 12E tvang også Nicaraguas regjering til å erklære nasjonal katastrofe. For Paola var det traumatisk å måtte bo i et klasserom sammen med 14 andre barn.

– Jeg liker det ikke. Maur biter meg her og det er masse rotter. De skremmer meg. Jeg vil hjem igjen. Jeg savner sengen min, sier Paola.    

Landsbyen til Paola måtte evakueres på grunn av flom og stor jordrasfare fra fjellet Cerro El Chaperno.

Til sammen 148 530 mennesker ble rammet av flommen som det tropiske lavtrykket brakte med seg. Av dem ble 10 803 personer evakuert. 16 personer omkom i naturkatastrofen og 18 fikk alvorlige skader. Paola og familien hennes er en av 333 familier som fremdeles bor midlertidig på skoler eller tilsvarende tilfluktsrom.  

Foto: Redd Barna/Mariela Fernandez
Slik sover Paola om natten – hun har kun et plastikkstykke og et laken under seg på det kalde, harde gulvet.

Rotter og bitende maur

Boforholdene på skolen er stusslige: Toalettene fungerer ikke. Det er verken strøm eller annet lys. Det er ingen separate områder for kvinner og menn. Og de to klasserommene der det bor 15 familier på til sammen 49 personer, er overfylte.

– Soveforholdene her er det aller verste. Gulvet er veldig kaldt og barna blir syke. Om natten går rottene over hodet og beina dine og du blir bitt av maur, sier Paolas far Rubén.

Han får støtte av 70 år gamle Diomedes Trujillo Guardado.

– Jeg verker over hele kroppen. Vi har bare et stykke plastikk og et laken å ligge på. Det er så mange rotter at jeg ikke får sove. Men jeg har ikke noe annet sted å gå. Jeg kan ikke reise hjem fordi huset mitt er totalt oversvømt. I tillegg kommer faren fra ras fra fjellet, så jeg har ikke annet valg enn å bli her, sier hun.

Foto: Redd Barna/Mariela Fernandez
Det er store ødeleggelser på infrastruktur som broer og veier etter flommen. Nicaraguanske myndigheter beregner at det tropiske lavtrykket gjorde ødeleggelser for 14,3 millioner dollar.

Mistet avlingene

Det største problemet for familiene fra landsbyen Los Mejías er imidlertid at de har mistet alle avlingene sine.

– Vi har mistet alt vi hadde. Aller verst er det at vi har mistet hele lageret av bønner og mais, som er maten vi skulle spist fremover, sier Martha Vallejos Trujillo, som bor på skolen sammen med sine to døtre.

Til sammen gjorde det tropiske lavtrykket ødeleggelser for 14,3 millioner dollar eller 86 millioner kroner på infrastruktur og jordbruk i Nicaragua. 14 446 hektar med dyrket mark ble ødelagt i naturkatastrofen, 15 broer ble vasket bort av vannmassene, 1516 kilometer med vei ble skadet i større eller mindre grad, mer enn 28 900 kilometer med rør er ødelagt og 210 brønner og 2393 latriner trenger reparasjon.

Nødhjelp raskt i gang

Redd Barna var raskt på pletten med nødhjelp etter at katastrofen rammet. Så langt har vi brukt 623 168 dollar eller 3,75 millioner kroner på nødhjelpsarbeidet etter det tropiske lavtrykket 12E i Nicaragua.

Foto: Redd Barna/Mariela Fernandez
En familie har fått Redd Barnas nødhjelpspakke med hygieniske artikler, tepper og andre praktiske ting.

 Vi har delt ut pakker med hygieniske artikler, tepper og andre praktiske ting til 1000 familier i El Jicaral, Somotilla og Villa Nueva i Leon, inkludert Paola og hennes familie. I de samme områdene, samt i Matagalpa har vi også startet programmer for å bedre folks tilgang på helsetjenester, rent vann og sanitæranlegg for å bekjempe epidemier som denguefeber, lungebetennelse, diaré eller leptospirose, som lett følger i kjølvannet av flommer og voldsomt regn.

I Estelí ble også mange familier hardt rammet av flom. Her har Redd Barna i samarbeid med en av våre partnerorganisasjoner startet et prosjekt for å gi barn psykososial støtte til å takle naturkatastrofen. Her har vi også hjulpet til med å reparere en skole.