- Arbeidet er langt fra over. Behovet er fortsatt enormt, sier Delailah Borja, landdirektør for Redd Barna i Nepal.

Nepalerne feirer Dashain denne uken, den 15 dager lange tradisjonelle hindufestivalen der alle reiser hjem til sine landsbyer for å være sammen. Årets festival avsluttes søndag 25. oktober, av alle datoer nøyaktig seks måneder siden det store jordskjelvet 25. april. I tillegg til sorgen over 9.000 tapte menneskeliv, gjør handelsblokade med India samt mange år med politisk uro sitt til at årets festival er langt fra den festen det pleier.

Vinteren for døren

Foto: Redd Barna/Inge Lie
- Vi må regne med at barna blir iskalde i vinter, sier Ram Runar Shrestha, rektor på Shiva Jyoti barneskole.

Gjenoppbyggingen har gått sakte i Nepal. I de verst rammede områdene ble 90 % av husene ødelagt, til sammen mer enn 600.000 hjem. Likevel er svært få hus og bygninger reist tilbake til gammel – og helst bedre – standard enn tidligere. Årsakene er mange og sammensatt. De fleste som ble rammet lever fra hånd til munn som bønder eller kroppsarbeidere og har ikke råd til å bygge nytt hus. Været i monsunsesongen er vått og egner seg ikke til å bygge i. I tillegg ligger mange av landsbyene som ble ødelagt utenfor allfarvei. Bare firehjulestrekkere eller helikoptre kommer frem med materialer.


I mellomtiden har utdelingen av presenninger og bølgeblikk bidratt til at de fleste har fått et tak over hodet. Nå står imidlertid vinteren for døren og temperaturen vil falle i høyden.

- Vi bor ved foten av Himalayene. Om vinteren blir det forferdelig kaldt her. Det er vått og tåke overalt, og mange behov. For å holde oss varme trenger vi tepper, jakker og gensere, sier landsbyboer Laxmi Bhujel (26) fra landsbyen Jugu i Dolokha-distriktet. Hun er svært takknemlig for utdelingen av bølgeblikkplater i landsbyen. Hundrevis av mennesker har kommet for å ta imot opplæring, verktøy og blikkplater som skal gjøre de midlertidige husene stødigere – men neppe varmere.

- Ved å hjelpe familier å bygge midlertidige hus støtter vi også barns behov for rom og å lese lekser, sier Kapil Khatri, Redd Barnas rådgiver på «shelter» (husly – beskyttelse).

 

Foto: Redd Barna/Inge Lie
- Ved å hjelpe familier å bygge midlertidige hus støtter vi også barns behov for rom og å lese lekser, sier Kapil Khatri i Redd Barna

 

600 midlertidige skoler

Også skolebarn vil merke kulden i vinter. Redd Barna har bygget nesten 600 nye, midlertidige skoler som vil gi nesten 70.000 barn muligheten til å gå tilbake til skolen. Men bambusen mange er bygget av holder heller ikke kulden ute. En slik skole finnes i landsbyen Baguwa i Ghorka distrikt. På restene av stein og mur sitter en skolejente i uniform:

- Jeg heter Diliya Bhatta og er ti år gammel. Dette var skolen min!

Bak henne på skoleplassen er den midlertidige skolen reist på skolegården.

- Disse midlertidige skolene er et godt tiltak for å få barn tilbake til skolen. Men vinteren blir vanskelig for elevene. Den kalden vinden blåser rett gjennom bambusplankene. Vi må regne med at barna blir iskalde, sier Ram Runar Shrestha, rektor på Shiva Jyoti barneskole. Han sier det eneste som teller på lang sikt er nye, sterke skolebygninger som tåler skjelv. Selv skulle han gå av med pensjon i år. Nå blir han til ny skole er på plass.

12 år gamle Dipesh går på en skole i Sindhupalchowk der flere skolebygninger raste, og der sprekker i de som står igjen betyr at de er ubrukelig som klasserom. Han drømmer om å bli ingeniør eller pilot, som mange andre gutter, men han vet at han må studere hardt.
- Selv om den gamle skolebygningen var mye bedre, er den midlertidige skolen trygg i tilfellet det kommer nye jordskjelv, sier han.

 

Foto: Redd Barna/Inge Lie
12 år gamle Dipesh går på en skole i Sindhupalchowk der flere skolebygninger raste.

 

Barns stemmer

1800 barn svarte på en undersøkelse etter jordskjelvet for å fortelle hvilke behov de hadde. De tre hovedfunnene var viktige for Redd Barnas prioriteringer. For det første mente barna at midlertidige løsninger, enten i hjemmet eller på skolen, var utilstrekkelig for å sikre privatliv og trygghet. Mange var også dypt skuffet over at skolegangen ble brutt og at ikke skolene åpnet raskt nok. I tillegg var mange bekymret for mangelen på rent vann og medisiner og muligheten for renhold, samt helsen til familiene sine.

- Det er mangel på private rom, der vi barn kan være uten voksne. Det er ingen privatliv lenger når vi skal skifte klær. Toalettene er utrygge. Disse forholdene gjør at risikoen for misbruk av barn øker også, sier Rojan (16), som er medlem i sin barnerettighetskomite i landsbyen Tandrang i Gorkha distrikt.

- Funnene viser med all tydelighet hvordan jordskjelvene har innvirket direkte på barns liv. Redd Barna prioriterer områdene bolig, utdanning, beskyttelse og helse, som er områdene barn selv forteller er viktig, sier Delailah Borja, Redd Barna-sjefen i Nepal.

 

Foto: Redd Barna/Inge Lie
- Det er ingen privatliv lenger når vi skal skifte klær, sier Rojan (16), som er medlem i en barnerettighetskomite.

 

Trenger fortsatt hjelp

Redd Barnas nepalske ansatte overlevde alle jordskjelvet, og mange satte i gang nødhjelpsarbeidet umiddelbart. Nå, etter seks måneder, går man over fra nødhjelpsfasen til en gjenoppbyggingsfase, som vil vare i tre år. Jordskjelvofrene har fortsatt enorme behov, og over tid vil responsen integreres i Redd Barnas ordinære bistandsarbeid.


- Arbeidet er langt fra over. Behovene der ute er enorme, spesielt for de sårbare og marginaliserte barna. Derfor oppfordrer jeg våre støttespillere og Redd Barna-medlemmer til å fortsette å hjelpe oss med nødvendige midler for å møte behovene til alle landsbyene, særlig barna og deres familier, sier Delailah Borja.

Jordskjelvene og de mange etterskjelvene rammet til sammen 8 millioner mennesker. Redd Barnas mangeårige tilstedeværelse i Nepal gjorde oss i stand til å reagere fort og på en lang rekke områder for å nå barn og deres familier. Hittil har vi nådd over en halv million jordskjelvofre innenfor sektorer som husly (shelter), utdanning, helse og ernæring, beskyttelse mot overgrep, vann og sanitær, forsørging av livsgrunnlag og opprettholde matsikkerhet og utdeling av nødhjelpsvarer. Å forhindre at skjelv og jordskred skal forårsake store skader i framtiden er en del av arbeidsprinsippet til Redd Barna (DRR – Disaster Risk Reduction)

 

Foto: Redd Barna/Inge Lie
I de verst rammede områdene ble 90 % av husene ødelagt, til sammen mer enn 600.000 hjem.

 

Du kan lese Redd Barna-rapporten "Nepal Double Earthquake 2015 - Six months on".