Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Somaliske flyktningbarn sitter i kø og venter på å få dagens første varme måltid fra Redd Barna i transittsenteret i Dollo Ado, Etiopia.

– Redd Barnas nødhjelpsoperasjon på Afrikas horn er den største i organisasjonens 90 år lange historie. Så langt har vi nådd 2,5 millioner mennesker med livreddende nødhjelp, sier Redd Barnas nødhjelpsdirektør Mike Penrose.

Etter at to regntider slo feil høsten 2010 og i begynnelsen av 2011, ble over 12 millioner mennesker i Etiopia, Somalia og Kenya rammet av tørke og sult. Titusener av mennesker har omkommet som følge av den humanitære katastrofen.

Stort behov for nødhjelp

Store deler av de tørkerammede områdene fikk god nedbør i den lille regntiden i fjor høst. Det førte til at vannkildene ble fylt opp igjen, bedre beiteområder og muligheten til å plante nye avlinger, men også til oversvømmelser, mange tilfeller av akutt diaré og malaria samt store vansker for hjelpeorganisasjonene med å få ut nødhjelpen.

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
I Somalia har vi nådd 285 325 mennesker med livreddende nødhjelp i noen av de farligste og mest krigsherjede områdene. Her ser Redd Barnas ernæringssjef Abdikadir over sekker med mat før de blir delt ut.

Og fordi jorden er så utarmet, matprisene øker og millioner av husdyr har omkommet så mange har mistet levebrødet sitt, er krisen fremdeles langt fra over. Millioner av mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya er fortsatt akutt underernærte og har et stort behov for nødhjelp.

– Tørken og matkrisen på Afrikas horn er fremdeles den største katastrofesituasjonen i verden i dag. Derfor fortsetter vi nødhjelpsarbeidet for fullt i 2012, sier Mike Penrose.

Dette har Redd Barna gjort så langt:

Ernæring: Så langt har Redd Barna gitt spesielt ernæringsrik mat og/eller behandling til 450 800 akutt underernærte gravide, ammende mødre og barn under fem år. Dette er de mest sårbare gruppene i en sultkatastrofe.

Foto: Redd Barna/CJ Clarke
Her laster Redd Barna et transportfly fullt med den spesielt næringsrike peanøttmassen "plumpy nut" på Heathrow flyplass i London. Lasten er én av mange som har gått til den overfylte flyktningleiren Dadaab i Kenya, hvor 463 000 somaliske flyktninger har et akutt behov for mat og annen nødhjelp.

Helse: Underernæring gjør barn mer sårbare for sykdommer som diaré, lungebetennelse og malaria, og Redd Barna gir livreddende behandling og vaksiner til barn samt og medisinsk oppfølging til gravide og nybakte mødre. Foreløpig har 272 500 mennesker i regionen kunnet nyte godt av våre helseprogrammer.

Matutdeling og levebrød: Akutt mangel på vann og beite for husdyr har dessuten ført til at millioner av dyr har dødd. Det betyr ikke bare en drastisk reduksjon i tilgangen på melk og kjøtt, men også at familiene mister levebrødet sitt. For svært mange av de tørkerammede har husdyrhold som eneste inntektskilde. I tillegg til å hjelpe folk med å holde husdyr i live eller å kjøpe dyr som uansett må slaktes for så å fordele kjøttet til fattige familier, har vi også delt ut mat til en lang rekke familier. Til sammen 1,3 millioner mennesker, hvorav 403 000 barn, har fått denne typen nødhjelp av Redd Barna på Afrikas horn.

Foto: Redd BArna/Ingrid K. Lund
Moren til tre år gamle Farhan døde så fort de kom seg over grensen til flyktningleirene i Dollo Ado i Etiopia. Redd Barna plasserte Farhan og hans to eldre søstre i en fosterfamilie, men etter fire måneder klarte vi å oppspore barnas far i en av de andre flyktningleirene. Nå er familien gjenforenet.

Vann, sanitær og hygiene: Vi har brakt inn drikkevann til tørkerammede lokalsamfunn, distribuert nødhjelpspakker med såpe, vannkanner, bøtter og utstyr til å rense skittent drikkevann med, satt opp vaskestasjoner der folk kan vaske hendene sine, bygget latriner i flyktningleire, skoler og helsestasjoner samt bygget nyskapende systemer for at folk kan samle inn regnvann. Til sammen 787 000 mennesker har så langt kunne nyte godt av disse tiltakene. I tillegg sprer vi råd om god hygiene til så mange som mulig.

Utdanning: 69 000 barn har fått tilgang til utdanning – mange for første gang. Redd Barna har satt opp midlertidige skoler i flyktningleirene i Etiopia og Kenya og i kriserammede lokalsamfunn, vi har utdannet lærere i barnevennlig undervisningsmetoder, bygget permanente skoler og skaffet utstyr som pulter, stoler, skrivehefter, skolevesker og bøker.

Barns beskyttelse: I flyktningleirene i Etiopia og Kenya sporer vi opp familiemedlemmer for barn som er på egenhånd eller skaffer fosterfamilier. Vi har også barnevennlige områder hvor barna kan leke og få en følelse av normal hverdag i en ellers vanskelig situasjon. Redd Barna har nådd til sammen 104 400 mennesker, hvorav 77 700 barn, med våre prosjekter for barns beskyttelse.

Takket være hjelp fra enkeltpersoner og donorer verden over har internasjonale Redd Barna fått inn over 100 millioner dollar, altså 600 millioner norske kroner, til det livreddende arbeidet på Afrikas horn. Et fortsatt enormt behov gjør at Redd Barna har et mål om å samle inn det dobbelte, hele 200 millioner dollar. Hver eneste krone vil hjelpe!