Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Fra utstillingen.

4000. Dette er antallet barn som bor i norske asylmottak. Mange av dem har bodd der flere år. Noen bor sammen med foreldrene sine, andre alene. Redd Barna lanserte kampanjen Først og fremst barn i mai 2012, med mål om å vise at disse barna er mer enn tall i statistikken over asylsøkere. Fotoutstillingen "Først og fremst barn - et portrett av en barndom i asylmottak" gir innblikk i nettopp barnas hverdag i asylmottak. Bildene viser litt av livet til ti barn i forskjellige asylmottak i Norge.

Vanlige barn, uvanlige liv

- Etter å ha jobbet med utstillingen i over et halvt år gleder jeg meg nå veldig til å løfte barnas historier fram og ut, kunne fotograf og informasjonsrådgiver i Redd Barna, Rebecca Jafari, fortelle rett før åpningen. - På den ene siden er barna jeg har fotografert helt vanlige barn. Men de lever i en svært uvanlig livssituasjon. Selv om de er barn på lik linje som alle andre barn, har de langt fra de samme rettighetene og mulighetene som jevnaldrende barn.

Åpningen mandag ble åpnet av Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang. Hun pekte på hvordan disse barna var like våre egne, med drømmer og ønsker for fremtiden. Sarah Ramin Osmundsen fremførte deretter to tekster av elever i 9A på Haugen skole, før vi fikk se kortfilmen Prinsesse på asylmottak. Denne filmen byr på bilder fra utstillingen, samt stemmene fra barna Jafari har snakket med:

- Å vente betyr alt. Jeg føler det er hverdagen min på en måte. Det er veldig spesielt.
Dette er et av sitatene fra filmen.

Barnas budskap

Foto: Redd Barna/Hanne Bjugstad
Fotograf og informasjonsrådgiver i Redd Barna, Rebecca Jafari, sammen med kampanjeleder for Først og fremst barn Tirill Sjøvoll.

Først og fremst barns kampanjeleder, Tirill Sjøvoll, var veldig fornøyd etter åpningen, hun synes bildene virker til sin hensikt. - I en ellers opphetet debatt med steile fronter og stort politisk fokus, vil vi gjennom bilder og lyd formidle historier og budskap fra barna selv, sier hun.

Fotoutstillingen vil være åpen hele uken fra kl. 10-18, med unntak av lørdag. Se mer her, og ta turen innom Cafeteatret om du vil bli litt bedre kjent med prinsessejenta og de ni andre barna som har gitt av seg selv for å vise deg hvordan livet kan være i asylmottak.