Tyfonen «Hagupit» traff land på Filippinene 6. desember, med en hastighet på 175 kilometer i timen. Det er ennå uklart hvor store skader tyfonen har gjort, men over 700 000 mennesker ble evakuert. Mange av dem hadde akkurat begynt å komme seg etter fjorårets supertyfon. 

Foto: Lorenz Gabunada/Redd Barna
Amelita fødte under Hagupit

9 måneder på vei

31 år gamle Amelita Ngoho bor sammen med mannen og fire barn i en liten landsby på Filippinene, i et av områdene der tyfonen traff land. Også i fjor ble samfunnet rammet av den mye kraftigere tyfonen Haiyan.

- Jeg var 9 måneder på vei da jeg fikk føre om tyfonen. Jeg ble livredd da jeg hørte det, fordi jeg var bekymret for barnet i magen, forteller Amelita.

De evakuerte til morens landsby fordi det var tryggere der, og dagen etter begynte de å kjenne vindene fra tyfonen.

- Samtidig begynte jeg å kjenne smerter som tydet på at det ikke var lenge til jeg skulle føde, sier Amelita. - Jeg var redd, fordi jeg hørte at vindene banket huset og at trær ble rykket opp med roten.

Hentet jordmor

Amelita visste at hun ikke kunne komme seg til fødselsklinikken, og de hadde heller ikke penger til å betale for fødselen med. Hun fryktet derfor at det ville bli en vanskelig fødsel.

Dagen etter tyfonen traff land, skjønte Amelita at hun skulle føde, og ba mannen om å hente jordmoren som bodde like ved.

- Jeg måtte ta med en machete for å kutte vei gjennom rester av trær for å komme til huset til jordmor Criselda Gluva. Det var en skremmende opplevelse siden det fremdeles var midt i tyfonen og vinden var svært sterk. Jeg var bekymret for både konen min og barnet, minnes Remy, Amelitas ektemann.

Foto: Lorenz Gabunada/Redd Barna
Den såkalte BEACON-boksen er en stormsikker boks fylt med fødselsutstyr som sterile skalpeller, sprit, lommelykt, og til og med en fødselsattest, som skal hjelpe kvinner å føde trygt rett etter en katastrofe.

Livsviktig fødselsutstyr

Samme kveld fødte Amelita. De hadde ikke elektrisitet, men jordmoren hadde med utstyr fra Redd Barna som hjalp henne å få barnet trygt til verden. Den såkalte BEACON-boksen er en stormsikker boks fylt med fødselsutstyr som sterile skalpeller, sprit, lommelykt, og til og med en fødselsattest, som skal hjelpe kvinner å føde trygt rett etter en katastrofe.

- Da evakueringen startet, visste jeg at det var gravide kvinner i landsbyen som snart skulle føde. Jeg tok derfor med boksen til landsbyen vår slik at vi skulle være forberedt, sier jordmoren.

I dagene før tyfonen jobbet Redd Barna med å få ut informasjon om evakueringen, særlig til familier med barn. I motsetning til forrige tyfon, der 7350 mennesker omkom, ble mange evakuert i tide denne gangen.

De nybakte firebarns-foreldrene er takknemlige for at alt gikk bra. - Og mannen min var overlykkelig over at etter fire graviditeter, fikk vi vår første sønn, smiler Amelita, og legger til at hun er takknemlig ovenfor både Redd Barna og jordmor Criselda som hjelp henne å føde midt i stormen.

Les mer: http://www.reddbarna.no/nyheter/flykter-fra-tyfonen-igjen