FNs sikkerhetsråd vedtok onsdag en felles uttalelse om at partene i Syria, og spesielt den syriske regjeringen, straks må sørge for at hjelpeorganisasjoner får bedre tilgang til millioner av syrere som trenger nødhjelp, melder nyhetsbyrået AFP.

I Sikkerhetsrådets uttalelse uttrykker samtidig de 15 medlemslandene at de er «forferdet over det uakseptable og økende voldsnivået i Syria»

– Dette er et lite skritt i riktig retning. Nå gjenstår det å se om dette fører til faktiske endringer for de rundt syv millioner menneskene som trenger hjelp inne i Syria, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Sulter i skjul

4 millioner mennesker, over halvparten av dem barn, har et øyeblikkelig behov for nødhjelp i form av mat, vann og medisiner, viser Redd Barnas rapport «Hunger in a war zone».

Mange barn og familier sulter mens de lever i skjul, og får ikke hjelpen de behøver, fordi grensene inn i store deler av landet er stengt, ifølge rapporten. To millioner syrere har i månedsvis vært utenfor hjelpeorganisasjonenes rekkevidde ettersom de er fanget i krigsområder

Les «Hunger in a war zone» her.

Redd Barna har siden krigen brøt ut for over to og et halvt år siden krevd full og trygg tilgang til hele Syria. Kravet har gått på at FNs sikkerhetsråd må vedta en resolusjon som går inn for tilgang til hele landet, for å kunne hjelpe de som trenger det mest.

Ikke juridisk bindende

I forrige uke vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som krevde at Syria skulle kvitte seg med sine kjemiske våpen, og tillate FN-inspektører inn i hele landet.

Onsdagens uttalelse er imidlertid et «Presidential statement», en uttalelse signert av presidenten for FNs sikkerhetsråd, men som ikke er juridisk bindende slik en resolusjon ville vært.

Redd Barna har foreløpig hjulpet rundt 230 000 mennesker inne i Syria. Fysiske hindringer, blant annet i form av veisperringer gjør imidlertid at vi fortsatt en lang vei å gå før vi kan nå fram til alle som trenger hjelp inne i Syria, understreker Tove R. Wang.