Foto: Redd Barna
Nghia (7) føler seg mye tryggere på vei til og fra skolen nå som han har fått en ny, flytende skolesekk som fungerer som redningsvest samtidig som den holder bøkene tørre.

Da skolen hans ble oversvømt av flommen som rammet Dong Thap-provinsen i Vietnam i oktober og november i fjor, kunne ikke sju år gamle Nghia og vennene hans gå på skolen lenger.

Til sammen ble mer enn 645 000 mennesker rammet av Mekong-flommen. 85 prosent av alle de skadede og omkomne var barn. 156 000 hus ble ødelagt og de økonomiske skadene er beregnet til 193 millioner dollar eller nesten 1,1 milliard kroner.

Nghia og foreldrene hans var blant de 391 familiene i landsbyen Binh Ha Trung som ble rammet av naturkatastrofen. Hjem, skoler, rismarker, frukthager og fiskedammer sto under vann. Det samme skjedde med mange veier og broer, som dermed ble ufarbare. Den unormalt høye vannstanden ble stående i mer enn to måneder.

Redd for å drukne

Da skolene gjenåpnet, måtte Nghia og vennene hans kjøre båt for å komme til undervisningen. Denne båtturen fikk barna til å føle seg uttrygge.

Foto: Redd Barna/Chau Doan
Til sammen har mer enn 10 000 barn i provinsene Dong Thap og An Giang fått flytende skolesekker fra Redd Barna.

– Jeg er ofte redd når jeg kjører båt. Den gamle skolevesken min falt i vannet, sier Nghia.

For å beskytte barna og skolesakene deres laget Redd Barna, med støtte fra FNs utviklingsprogram UNDP og i samarbeid med lokale utdanningsmyndigheter, flomsikre ransler til Nghia og klassekameratene hans. Den flytende skolesekken er designet til å fungere både som flytevest og som ransel.

Sekken er laget etter en idé fra en elleve år gammel gutt nord i Vietnam. Og det er ham og et panel av andre barn som har bestemt utseendet til den flytende skolesekken, som har selvlysende farger så barna skal være lette å se, er robust og oppfyller de vietnamesiske sikkerhetskravene til en flytevest.

Trygt å gå til skolen

Alle barna på skolen til Nghia har nå en slik sekk.

– Alle elevene våre har flytende skolesekker nå. For et sted med så mange elver og kanaler, er dette en god måte å minske faren ved å krysse elver på. Særlig i den årlige flomsesongen er de flytende sekkene gull verd, sier skolens rektor Nguyen Hong Son.

Foto: Redd Barna/Chau Doan
Båter utgjør en viktig del av hverdagen til barna som bor i Mekong-deltaet i Vietnam. Med de nye skolesekkene er barna her mye bedre sikret neste gang flommen rammer.

Ved å bruke de nye skolesekkene er barna beskyttet mot drukning – samtidig som skolebøkene og papirene deres ikke blir ødelagt hvis de faller i vannet. Siden Nigha fikk den flytende skolesekken, har han følt seg mye tryggere. Nå synes han det er gøy å dra til skolen – selv med båt.

– Jeg er så glad. Jeg fikk denne nye sekken av læreren min. Hvis jeg faller i vannet nå, vil sekken hjelpe meg å flyte som en redningsvest, sier Nghia.

FN fornøyd med ideen

Til sammen har mer enn 10 000 barn i provinsene Dong Thap og An Giang fått slike flytende skolesekker fra Redd Barna. Samarbeidspartner FNs utviklingsprogram er glad for å kunne finansiere produksjonen av de originale, livreddende ranslene.

– Det er viktig å hjelpe lokale myndigheter med å holde skoler og barnehager åpne også når det er flom. At skolebarna får flytende ryggsekker hever sikkerheten og gjør det mulig for skolene å holde åpent også når det er flom, sier Ian Wilderspin fra FNs utviklingsprogram.