Foto: Svein Skogstrand
Plyndring og branner ødela store deler av Chouchaleiren i Tunisia sist uke. Fire mennesker mistet livet, og de fleste flyktningene måtte rømme ut i ørkenen.

Søndag kveld omkom fire eritreere da det oppstod brann i en del av leiren mens de lå og sov. Tjue telt gikk med i brannen, og årsaken til brannen blir nå etterforsket, opplyser FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR). Da dette skjedde bodde det omtrent 4500 mennesker i leiren, de fleste fra Somalia, Eritrea og Sudan.

På mandag fortsatte problemene, da en stor gruppe fremmedarbeidere omringet kontoret til UNHCR. De krevde å få flyktningstatus og bli bosatt et annet sted umiddelbart. UNHCRs medarbeidere og andre hjelpearbeidere ble truet på livet og måtte til slutt trekke seg tilbake i sikkerhet.

– Det var nære på

Svein Skogstrand var en av dem som opplevde dramaet. Han er med i Redd Barnas beredskapsgruppe og er for tiden på oppdrag for UNHCR i Choucha, hvor han jobber med barns beskyttelse.

– De sperret alle utganger og kom med alvorlige trusler, og vi var innesperret i fem timer mens den tunisiske hæren prøvde å forhandle. Til slutt ble vi evakuert ut fem av gangen, kvinnene først. Jeg og én til var de siste som ble hentet ut og fraktet til en bil som skulle kjøre oss i sikkerhet. Veiene var også blokkert, men vi hadde heldigvis biler som kunne kjøre utenom, forteller Skogstrand. Han opplevde hendelsen som skremmende. – Det var nære på denne gangen, sier han.

Veisperringen som demonstrantene satte opp på hovedveien skapte også frustrasjon hos den tunisiske lokalbefolkningen. Tidlig tirsdag morgen brøt det ut voldelige opptøyer blant ulike grupper i leiren, og dette førte til at minst to personer døde. Tunisisk militære forsøkte å forhindre sammenstøt, men situasjonen forverret seg da 500 tunisiere gikk løs på leiren. I kaoset som oppstod ble enda flere telt plyndret og satt fyr på. Mange av de som bodde i leiren måtte flykte ut i ørkenen. Tirsdag kveld fikk militæret omsider kontroll over situasjonen, men i løpet av dagen var det umulig å få nok assistanse til leiren.

Rømte ut i ørkenen

Følgene av demonstrasjonene og opptøyene er at to tredeler av leiren er brent ned eller plyndret. UNHCR samarbeider med den tunisiske hæren om å dele ut madrasser, tepper og mat til flyktningene som har mistet alt de eide. Flyktningene bor nå i midlertidige telt, eller ute under åpen himmel. Torsdag morgen var de fleste organisasjonene tilbake i leiren hvor de fortsatte arbeidet.

Svein Skogstrand er bekymret for hvordan barna som bodde i leiren har det etter opptøyene og brannen. Før dette skjedde jobbet han med å sørge for at barn og kvinner var trygge i leiren, og dette blir desto viktigere nå som mange har måttet søke tilflukt i ørkenen.

– De er redde etter disse opplevelsene, og noen tør ikke komme tilbake til leiren. For barnas del er det viktig at vi kommer i gang med aktiviteter så raskt som mulig, slik at vi kan hindre at de utvikler traumer, sier Skogstrand.

Spent situasjon

UNHCR jobber med å roe den spente situasjonen i leiren. De har møtt tunisiske myndigheter og representanter fra de ulike nasjonene i leiren. Sikkerhet i leiren og en løsning for flyktningene har topprioritet.

Siden februar i år har Tunisia tatt imot svært mange flyktninger som har kommet over grensa fra Libya, og det er behov for å finne tiltak som kan minske presset i grenseområdene.