Foto: Dalia Khamissy/Redd Barna
Åtte år gamle palestinske Mohammad er nok en gang på flukt fra krig. Krigen i Syria øker i intensitet og det er de sivile som rammes hardest.

– Vi bestemte oss for å flykte da vi så bygninger ved siden av huset vårt bli bombet i stykker.  Vi tok en taxi og mens vi kjørte hørte vi bombene falle rundt oss. Flere mennesker forsøkte å løpe etter bilen, fordi de ønsket å flykte sammen med oss, forteller Mohammad.

Situasjonen for de sivile blir mer kritisk og uoversiktlig. De siste fire månedene er 170 000 syrere registrert i de fire nabolandene Jordan, Tyrkia, Libanon og Irak, ifølge FN. I tillegg er svært mange sivile på flukt i eget land.

Måtte forlate alle eiendelene

Åtte år gamle Mohammad er palestinsk. Han bodde i flyktningleiren Yarmouk, en av de største i Damaskus, da han igjen måtte flykte til Baalbek i Libanon sammen med foreldrene og broren Ali på fem år. Alt de fikk med seg var en koffert og begge barna måtte legge igjen alle lekene og spillene sine hjemme. Nå må han nok en gang tilpasse seg en helt ny og usikker hverdag.

– Da jeg bodde i flyktningleiren i Yarmouk gikk jeg på skolen. Jeg tror skolen er ødelagt slik som alt annet rundt der vi bodde. Pappa fortalte av leiren nesten var tom og at det nesten ikke er noen mennesker igjen der, forteller han trist.

Familien bor nå tett sammen i tantens overfylte leilighet, mens besteforeldrene måtte bli igjen i Syria. Mohammad er trist når han forteller om hva han opplevde før han reiste.

– Jeg husker det var en butikk ved siden av der vi bodde. En dag eksploderte en bombe og ødela hele butikken. Eieren var inne i butikken. Jeg så han før han ble drept og da hjalp han sårede mennesker i gaten foran butikken.

Barna som er rammet av krigen lever med stor usikkerhet. Mange bor sammen med folk de ikke kjenner, mens andre satse på hjelp fra familien. De fleste vet heller ikke hvor lenge de skal bli i Libanon. Mange har øyeblikkelig behov for mat, vann og helsetjenester, samtidig som tilgangen til humanitær hjelp er svært begrenset.

Drømmer fortsatt om fremtiden

Til tross at Mohammad har hatt en vanskelig oppvekst så langt, har han ikke mistet drømmene sine.

– Jeg ønsker å begynne på skolen igjen. Når jeg blir stor vil jeg bli lege, slik at jeg kan hjelpe mennesker som trenger det, sier han.

I Libanon går Mohammad og lillebroren på sommerskole og trygge lekeområder satt opp av Redd Barna. Mange av barna har ikke gått på skolen på flere måneder. På sommerleiren vet de at de er trygge. Og de har god plass å leke på. Rundt 100 syriske barn deltar på Redd Barnas sommerskole i Baalbek. Men kapasiteten er sprengt på grunn av den økte flyktningstrømmen. Hver dag register Redd Barna nye barn. 
Redd Barna samarbeider tett med FN, og står klare til å gå inn med humanitær hjelp til Syria så snart vi får tilgang.