Foto: © 2012 Inge Lie/Redd Barna
Ingrid K Lund

– Barna i leirene viser tydelige tegn på angst og forstyrret og ofte voldelig oppførsel. Mange av barna har nære familiemedlemmer som fremdeles er i Syria og som de er livredde for hvordan det går med. Barna forteller om volden og krigshandlingene de har vært vitne til, og mange har sett hjemmene deres bli brent ned. Det finnes ingen psykologer i leirene og vi mangler penger til å ansette psykologer, sier Redd Barnas beredskapsarbeider, Ingrid Lund.
 
Hun har arbeidet i Kurdistan i Irak i nærmere tre måneder.
 
– Situasjonen for syriske flyktninger i Al Qaem i Anbar-regionen er spesielt bekymringsfull. Det er vanskelig å drive hjelpearbeid i leiren hvor overvekten er kvinner og barn. Nesten ingen frivillige organisasjoner er tilstede, fordi det er så vanskelig å arbeidet der, sier Lund. 
 
I Al Qaem bor det nå 8825 flyktninger, hvorav 7080 bor i to flyktningleirer. Leirene ligger 450 km fra Baghdad. Til sammen bor det 65 527 syriske flyktninger i Irak. Flertallet er nord i Kurdistan, hvor de får et relativt godt tilbud fra den kurdistanske regjeringen og en rekke hjelpeorganisasjoner.
 
– Det er mest kvinner og barn som bor i leirene, fordi grenseovergangen ved Al Qaem er stengt for menn i militæralder (15-50 år). Mange av flyktningene er syke og spesielt sårbare mennesker, sier Lund. 

Redd Barna Norge har nettopp bevilget 300 000 kroner til flyktningleiren.

Flere syke barn

Temperaturene i Al Qaem kryper nå under frysepunktet om natten, og det regner mye.

– Fordi det er så dårlig drenering i leirene, renner ikke vannet unna. Det gjør at madrassene og sengetøyet i teltene der flyktningene bor blir våte. Og fordi det er så kaldt og dårlig plass, tar det lang tid før sengetøyet tørker igjen, forteller Lund.

Hun sier at fordi folk oftest måtte flykte veldig raskt, fikk de fleste ikke med seg annet enn klærne de sto og gikk i. Veldig mange barn flyktningleirene har ikke annet enn shorts og t-skjorte og enkle plastsandaler.

– Det gjør barna svært sårbare får hypotermi og andre sykdommer. Våre ansatte ved Redd Barnas trygge lekeområder må sende rundt 5 barn til akutt helsehjelp hver uke. Det haster med å dele ut vinterklær, sier hun.

Redd Barna har allerede delt ut vinterklær til alle spedbarn fra 0-1 i leirene. Nå er organisasjonen i ferd med å kjøpe inn sett med vinterklær for alle 1- og 2-åringene i leirene.

Ikke varmt vann i dusjene

– Det er ikke varmt vann i dusjene. Allerede i begynnelsen av november fikk vi meldinger om at mødre sluttet å bade barna sine fordi det ikke fantes varmt vann. En mor fortalte oss at det var ti dager siden barnet hennes hadde vasket seg fordi det var for kaldt, fortsetter Lund.

Redd Barna driver trygge lekeområder for barn i begge flyktningleirene i Al Qaem og er i ferd med å starte et tilbud for unge.

– Særlig jenter i denne aldersgruppen trenger desperat et tilbud fordi de ikke får lov til å gå ut av teltene av familien. De tilbringer med andre ord ofte hele dagen i teltet der familien bor. Redd Barna driver opplæring av foreldre i hvor viktig det er at barna får tilbake en rutine og følelse av normalitet i dagliglivet og i hvor viktig det er at de får psykososial støtten sammen med jevnaldrende, sier Lund.

I Al Qaem kurser Redd Barna frivillige som jobber i trygge lekeområder. Vi deler ut pakker med hygieniske artikler til alle familiene i de to leirene i Al Qaem. Fordi flyktningene ikke har lov til å forlate leirene, har de et akutt behov for jevnlig påfyll av forbruksvarer som sjampo, såpe, bleier etc. Vi deler også ut vinterklær til alle spedbarn i begge leirene opp til ett år.