Foto: Redd Barna
Ariel har nå evakuert sammen med kone og seks barn til et kongressenter i Tacloban, Filippinene.

Tyfonen «Hagupit», nådde østkysten av Filippinene, i 12-tiden lørdag. Tyfonen hadde en hastighet på 175 kilometer i timen og førte med seg springflod, strømbrudd og kraftig regn.

Helgen ble nervepirrende for mange barn og voksne, som bor i de tyfonrammede områdene. Over 700 000 mennesker ble evakuerte. Mange av dem hadde akkurat hadde begynt å komme seg etter fjorårets supertyfon.

Rundt 475 000 mennesker bor i telt eller skur, som ikke er beregnet for å kunne tåle så kraftig vind. Blant dem var Ariel (bildet). Han evakuerte sammen med kone og seks barn til et kongressenter i Tacloban, Filippinene.

Minnene fra katastrofen de opplevde ett år siden var fortsatt klart i minnet.

– Jeg mistet et barn i tyfonen i fjor, og jeg vil ikke la det skje igjen, sier Ariel med sønnen på armen.

Foto: Redd Barna
Sivilbefolkningen i Tacloban binder fast takene sine i påvente av en kraftig tyfon. Mange av barna sliter fortsatt med traumer etter tyfonen for ett år siden.

Redd Barna parat

I motsetning til ved forrige tyfon, der 7350 mennesker omkom, greide man denne gang å evakuere mange mennesker i forkant. Redd Barna jobbet i timene før tyfonen traff land med å nå ut med informasjon til alle, særlig til barn og familier, om at de måtte evakuere.

Søndag ettermiddag hadde Redd Barna delt ut livreddende nødhjelpsartikler for over 1500 familier i Lagazpi, i Albay-regionen, som er blant de hardest rammede.

I tilleg er det etabler et eget vannnrenseanlegg, som kan rense 3000 liter vann i timen, dersom rent vann skulle bli en mangelvare.

Gjenopplever traumer

Selv om antall skadde og omkomne så langt har vært begrenset har tyfonen satt preg på mange barn, som gjenopplever nå mange av traumene fra i fjor.

– Evakueringer, bekymrede foreldre og stengte skoler får dem til å gjenoppleve katastrofen fra i fjor, forteller leder for Redd Barna på Filippinene Ned Olney.