Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
1200 mennesker blir tvangssendt tilbake til Mosambik fra Sør-Afrika over denne grenseovergangen hver måned. Mange er barn.

"Filippo" er utslått og skuffet. 17-åringen krysset grensen til Sør-Afrika illegalt for bare fem dager siden. På vei til Fotball-VM i Johannesburg, der han håpet å tjene litt penger, ble han tatt av politiet.

Nå er han sendt tilbake til hjemlandet Mosambik, og sitter på et transittmottak på grensen. 

Gyllen mulighet

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå slik, sukker gutten.

 Foreløpig vil han reise hjem til landsbyen – så vil han prøve seg igjen.

- Vi snakket mye om at vi kanskje kunne få se en kamp, men aller mest om at det kunne bli penger å tjene. Jeg ville ta hvilken som helst jobb. Jeg er flink med håndverk, særlig med strå og bambus, sier gutten, som reiste sammen med broren sin.

Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
"Fillippo" reiste til Johannesburg for å finne arbeid under Fotball-VM, men ble tatt av politiet og sendt hjem til Mosambik. På et Redd Barna-støttet senter får han hjelp og rådgivning.

Begge ble tatt, og begge vil prøve på nytt.

- Vi er en fattig familie med mange barn, og vi har bare hatt mulighet til å gå på skole til fjerde klasse. Vi har ingen framtidshåp, og vi kjeder oss, summerer "Fillippo" opp.

For svært mange unge i Mosambik er Sør-Afrika er den gyllne muligheten.

Gjennom gjerdet med småbarn

En jevn strøm av illegale innvandrere prøver å krysse grensen til Sør-Afrika hver måned – mange er barn som prøver lykken alene. Noen gjør som "Fillippo": De klatrer over strøm- og piggtrådgjerdet eller lager hull i det.

Mens vi besøker den travleste grenseovergangen mot Sør-Afrika ved den vesle byen Ressano Garcia, ser vi med egne øyne hvordan illegale migranter kryper gjennom et hull i gjerdet, blant annet to kvinner med små barn. Andre bruker grenseloser - i realiteten er dette kriminelle som ofte raner barna og misbruker dem.

Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
To kvinner med hvert sitt lille barn får hjelp av en grenselos til å ta seg illegalt over grensen til Sør-Afrika.

Bare noen hundre meter fra grensen ligger et lite transittmottak, der alle de mindreårige som blir tatt av politiet må inn til rådgivning før de får hjelp til å reise hjem. Mottaket er støttet av Redd Barna; det samme er et korttids barnesenter som Scallabini-nonner har drevet i flere tiår for å hjelpe migrantbarna. 1200 mennesker blir tvangssendt tilbake til Mosambik fra Sør-Afrika over denne grenseovergangen hver måned, mange er barn.

Uten støtte fra voksne

Denne dagen kommer de illegale migrantene i seks-syv busser, voktet av bevæpnet politi. Vania Teresa og Liseta d’Assunqao ved transittmottaket gjør seg klar til å ta imot de mindreårige som er sendt tilbake. De får stadig høre triste historier om barn som blir lurt over til Sør-Afrika med løfte om jobb eller skole, og som ender opp med å bli utnyttet seksuelt eller i slavearbeid. I pressen har det også kommet fram historier om barn som er brukt i organtransplantasjoner og rituelle seremonier.

- Legal migrasjon mellom landene i det sørlige Afrika har lang tradisjon. Blant annet har de mange gruvene i Sør-Afrika i over hundre år hatt arbeidere fra Mosambik. Men barnemigrasjon er annerledes. Barna som reiser til andre land på jakt etter jobb og muligheter, har ofte ikke kontakter ved ankomst og ingen voksne som kan beskytte seg. Det har ofte ingen støtte i det hele tatt, noe som gjør dem svært sårbare for overgrep og utnyttelse. Det er gjort mye forskning på hvorfor barn legger ut på så farefulle reiser, og det dreier seg i stor grad om en bunnløs fattigdom, sier Chris McIvor, prorgamdirektør for Redd Barna i Mosambik.