Foto: Redd Barna/Katie Seaborne
Hamadou og Chuickne er glade for å få nye skolesaker fra Redd Barna, slik at de kan fortsette skoleåret etter at de flyktet fra volden i nord.

Mali har vært rammet av matvarekrise og konflikt nord i landet, begge har vært med på å gi utfordringer for barn som ønsker å gå på skolen. De siste månedene har regnet skyllet inn over landet og 68 000 elever er rammet. Undersøkelser, gjennomført av blant annet Redd Barna, viser at på landsbasis er 129 skoler rammet av flommen.

– I Kayes-regionen, hvor Redd Barna gir livreddende hjelp til familier som er hardt rammet av matvarekrisen, er en fjerdedel av alle skolene ødelagt. Det betyr at 28 000 barn er delvis eller helt forhindret i å gå på skolen, sier Katie Seaborne, Redd Barnas nødhjelpsmedarbeider i Mali.

Da regnet kom jublet mange på grunn av tørrlagte landområder, døende dyr og vannmangel. 

– Men det kraftige regnet har også ført til at veiene har blitt omgjort til elever og flere landsbyer er oversvømmet. 11 000 mennesker er rammet av flommen og fem mennesker har druknet eller fordi gjørmehyttene kollapset over dem, sier Seaborne.

Redd Barna håper at matvaresituasjonen vil stabilisere seg og at vannmengden vil avta i slutten av regnsesongen.

– Hvis barn ikke får gå på skolen, kan det bety langvarige skader for barns utvikling. Barn som må være hjemme og ikke får gå på skolen over lengre tid, står i fare for aldri returnere til skolen. Vi vet av erfaring at barn som ikke går på skolen er mer utsatt for utnyttelser, barnearbeid og de psykologiske innvirkningene av matvarekrisen blir mer synlig i livet til barna når de ikke følger sin vanlige rutine, sier Seaborne.

Foto: Redd Barna
– Kombinasjonen av tørke, usikker matvaresituasjon og konflikt har ført til at mer enn 446 000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine, mange av dem er barn, sier Redd Barnas nødhjelpsarbeider i Mali, Katie Seaborne.

4 millioner barn akutt underernært

Den humanitære situasjonen i Mali er fortsatt vanskelig. Mer enn 4 millioner barn under fem år står i fare for akutt underernæring, hvor av 1,1 millioner barn trenger livreddende behandling, i følge nye tall fra FN. I tillegg er mer enn 174 000 mennesker drevet på flukt i sitt eget land, mens 272 000 mennesker har flyktet til naboland.

– Kombinasjonen av tørke, usikker matvaresituasjon og konflikt har ført til at mer enn 446 000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine, mange av dem er barn, sier Seaborne.  

Bonden Sayon bor i Kayes-regionen sør i Mali. Han er en av mange bønder som opplever matvarekrisen direkte. Han opplevde dårlige avlinger på grunn av tørken. To av de yngste barna hans lider av underernæring. Han har mottatt kuponger for å kjøpe fôr til dyrene av Redd Barna, noe som reddet familien fra en katastrofe. Husdyr er familiens viktigste kapital på landsbygda i Mali.

– Vi spiser alt vi høster inn. Vi får ikke solgt varene våre fordi våre elleve barn trenger alt sammen. En av hestene våre døde nesten fordi den ikke fikk nok mat, men støtten fra Redd Barna gjorde at hesten overlevde, sier Sayon.

Redd Barna planlegger å nå 920 000 mennesker i Mali, hvorav 588 800 barn. Redd Barna har programmer innen ernæring, matvaresikkerhet, utdanning og beskyttelse av barn samt forebyggende arbeid for å forhindre utbrudd av kolera.