Foto: Redd Barna / Mackenzie Knowles-Coursin
De tre søsknene Sam, Janey og Jakob i en flyktningleir i Unganda etter å ha flyktet over grensen fra Sør-Sudan.

– Da kampene brøt ut, var vi på internatskole i Yei. Andre foreldre hentet sine barn, men foreldrene våre kom ikke fordi de var i Juba. Vi fulgte med de andre som flyktet, og klatret inn i en bil som fraktet oss til grensen til Uganda. Vi hadde ikke noe med oss, sier Jakob* (15).

Han forteller hvordan han og søsknene flyktet fra byen Yei i Sør-Sudan over grensen til Uganda.

Sammen med lillesøster Janey (12) og Sam (17) bor han nå på et mottakssenter i FNs flyktningleir i Arua-distriktet i Uganda. Der bor de sammen med Mary, som de møtte under veis, og som nå tar seg av dem. Der bor også rundt 60 andre enslige mindreårige, ifølge FN.

De tre søsknene er blant svært mange barn som har kommet bort fra foreldrene sine i Sør-Sudan. Så langt er 1.000 barn uten familie registrert, ikke iberegnet barna fra de verst rammede områdene, som man fremdeles ikke har oversikt over.

Foto: Redd Barna / Inge Lie
Randi Saure (51) fra Volda jobber for Redd Barna i Sør-Sudan.

Grove overgrep mot barn

Over 700 000 mennesker, over halvparten av dem barn, har blitt tvunget på flukt siden det brøt ut kamper mellom regjeringesstyrker og tilhengere av tidligere visepresident Riek Machar 15. desember i fjor.

Til tross for at det ble inngått våpenhvile 23. januar i år, er det fremdeles kamper i enkelte delstater, og nesten ingen av de som har flyktet våger å vende tilbake til hjemmene sine.

Randi Sauda (51) fra Volda er barnevernspedagog og jobber for Redd Barna i Sør-Sudan. Hun forteller hvordan mange mødre og barn har blitt utsatt for grusomme handlinger.

– Menneskene vi møter forteller om grove overgrep fra de væpnede gruppene mot både barn og kvinner. Vi hører om systematiske seksuelle overgrep mot barn, og vi møter veldig mange traumatiserte barn med behov for omfattende psykososial hjelp, forteller Saure til Dagsavisen.

Les hele saken i Dagsavisen her.

– Vi ønsker å reparere skadene som er påført barna, slik at de kan få livet sitt tilbake, men det er ekstremt vanskelig i denne situasjonen, sier Saure.

Foto: Redd Barna / Mackenzie Knowles-Coursin
Ei 3 år gammel jente sover sammen med sin eldre søster. De er blant dem som har kommet bort fra foreldrene sine i Sør-Sudan.

Trygghet midt i krisen

Redd Barna har fått flere rapporter om barn som ble skilt fra foreldrene sine idet de flyktet. Redd Barna jobber intensivt med å gjenforene barn med sine familier, blant annet i FNs to leirer i Juba og i Awerial.

Arbeidet dreier seg om å registrere familiemedlemmer som er kommet bort fra hverandre, og forsøker å oppspore familiemedlemmer og organisere omplassering av barn som er alene, mens man oppsporer familien deres.  På samme måte som Mary, som også selv er gravid, nå tar seg av Jakob, Sam og Janey.

I Juba, Awerial og Nimule registreres barn mellom 2 og 17 år, som ikke har noen voksne til å ta vare på dem. Barna knyttes umiddelbart til en fosterforeldreordning, der frivillige voksne som også selv er på flukt, trår til som midlertidige omsorgspersoner.

- Det viktigste er å hjelpe de som er kommet bort fra familien sin, blant annet med å inkludere dem i et fosterfamilie-system.  Vi vil også gi dem psykososiale tilbud, i form av barnevennlige steder, der de kan leke, og der de kan få leke som normale barn noen timer hver dag. Trygge rammer er noe av det viktigste for barna som er midt oppe i en slik krise, forteller Saure.

Redd Barna oppretter nå barnevennlige områder i Juba, der barn kan leke trygt sammen, og områder der mødre sammen med sine spedbarn kan oppholde seg trygt og få psykososial støtte og hjelp.

Redd Barna driver også utdanningsprosjekter, der barn også får beskyttelse, mat og hjelp til å håndtere de opplevelsene de har opplevd.

– Mange mødre forteller at barna viser tydelige tegn på å ha blitt traumatisert. De har mareritt om natten, skvetter av alle ukjente lyder og klamrer seg til mødrene sine, forteller Saure.

Gjennom sine samarbeidspartnere gir Redd Barna også helsehjelp, blant annet med vaksiner, til barn som trenger det, ved sykehuset i Nimule.

Fortsatt utilgjengelig

I morgen, fredag, skal forhandlingene tas opp igjen mellom de krigende partene. Mye gjenstår før nødhjelpen når fram til alle i Sør-Sudan. De verst rammede områdene klarer man ennå ikke å nå.

– Det er fryktelig krevende og vanskelig å komme inn i de verst rammede områdene, fordi det fortsatt ikke er trygt å dra inn dit, sier Randi Saure.

* Navnene på barna er endret av sikkerhetshensyn.