Foto: Redd Barna/Ane Hagen Kjørholt
Prosjektlederne Tone Andersen og Åse Svenheim Drivenes har hjulpet ungdommene på Hvalstad transittmottak å lage film for andre året på rad.

Visningen ble kombinert med en vårfest på mottaket, og både små og store koste seg med leker og servering. Filmene er laget i prosjektet "Deltagende videokurs", som er finansiert av Helse og Rehabilitering. Det ble i vår gjennomført for andre år på rad.

I løpet av en ukes intenst filmkurs har ungdommene på Hvalstad selv produsert til sammen fire kortfilmer som gir et unikt innblikk i deres tanker og historier, med utgangspunkt i livet som ung asylsøker.

Innblikk i livet på mottak

Tone Andersen og Åse Svenheim Drivenes, filmskapere og prosjektledere for Deltagende videokurs var godt fornøyde med både filmene og premierefesten.

– Filmene gir et godt og nært innblikk i situasjonen til disse ungdommene, og balanserer på en fin måte mellom sårhet og humor, sier de to.

Foto: Redd Barna/Ane Hagen Kjørholt
Frivillige i Redd Barna Ingvild Eidshaug og Mikael Lundell mottar takk fra Hvalstad mottaks aktivitetsansvarlige Heddy Castberg.

De var også tilfredse med det gode oppmøtet på arrangementet, og den positive responsen filmene fikk fra publikum.

– Det inntrykket folk ofte har av asylsøkere kommer stort sett fra media, og er ofte negativt vinklet. Disse filmene gir et litt annet bilde, og viser at bak oppslagene er dette mennesker, som er opptatt av mange av de samme tingene som deg og meg. Temaene de tar opp i filmene er universelle, sier Åse Svenheim Drivenes.

– Artig å prøve noe nytt 

Ungdommene som deltok i prosjektet var både stolte og litt nervøse over å presentere sine egenproduserte filmer for et stort publikum. Rahel (18) fra Eritrea har bodd på mottaket i ti måneder, og synes det var spennende å få lage film.

– Jeg har aldri gjort dette før, og det var artig å prøve noe nytt. Mange vet ikke så mye om mitt hjemland Eritrea, derfor valgte vi å lage en film om matkultur i landet vårt og i Norge, sier Rahel.

Foto: Redd Barna/Ane Hagen Kjørholt
– Kanskje jeg blir regissør en gang, håper Rezwan, som bodde på Hvalstad og deltok på filmkurset i fjor.

Mottaksleder ved Hvalstad transittmottak Eli Størset takket ungdommene som hadde laget filmer. 

– Disse filmene er relevante ikke bare for ungdommer på Hvalstad, men for alle unge mennesker som skal etablere et nytt liv i et nytt land, understreket hun.

Festen i tilknytning til filmvisningen var det først og fremst frivillige i Redd Barnas aktivitetsgruppe på Hvalstad som hadde æren for. Ingvild Eidshaug og Mikael Lindell hadde jobbet mye med planlegging av detaljene for kvelden, sammen med de andre frivillige i gruppen. De ble behørig takket både av ansatte på mottaket og driftsoperatør Hero, som benyttet anledningen til å overrekke en pengegave på 100 000 kroner til Redd Barnas arbeid på Haiti.

– Som driftsoperatør setter vi i Hero stor pris på det viktige arbeidet Redd Barnas frivillige gjør på mottak over hele landet, sa administrerende direktør Ahmed Bozgil til en fullsatt sal etter filmvisningene.

Vellykket fest

Foto: Redd Barna/Ane Hagen Kjørholt
13 år gamle Martin er nabo til Hvalstad transittmottak. Han synes det var gøy å se filmene.

Sammen med beboere og ansatte på mottaket hadde de frivillige sørget for at både mat og underholdning gjorde kvelden til en god opplevelse for både naboer, venner, verger og tidligere beboere som hadde møtt opp.

En av dem som koste seg med både filmer, underholdning og servering var Martin (13), nabo til Hvalstad mottak. Han likte filmene godt, og var særlig imponert over at dette var første gang ungdommene hadde laget filmer. Også tidligere deltager på filmkurs, Rezwan (17) hadde møtt opp for å få med seg årets filmer, og for å se gamle venner på mottaket igjen. Han ble inspirert av kurset, og håper å kunne fortsette å arbeide med film.

– Kanskje jeg blir regissør en gang, undrer han. 

Se filmene her: