Foto: Redd Barna
En kvinne vasser gjennom ankeldypt vann. Fremdeles står mye av områdene rundt Filippinenes hovedstad Manila under vann. Så langt er minst 2,6 millioner mennesker rammet av flommen. Og i slutten av denne uken er det kraftige regnet forventet å vende tilbake.

3,7 millioner mennesker, hvorav mer enn to millioner barn, er rammet av flommen på Filippinene. Og vannmassene har tvunget flere hundre tusen mennesker på flukt fra hjemmene sine.

Redd Barna er alvorlig bekymret for forholdene på de midlertidige, improviserte evakueringssentrene der hundretusener av familier nå bor tett-i-tett uten tilgang til rennende vann eller elektrisitet, mangel på toaletter og med liten tilgang til helsetjenester.

Massivt behov for hjelp

– Behovet er massivt og prekært. Millioner av mennesker lider på grunn av flommen og vi må prøve å nå dem med nødhjelp før en ny runde med kraftig regn treffer oss. Leveforholdene i de fleste evakueringssentrene vi har sett er fryktelige. Opp til tolv familier sover i ett og samme klasserom og mer enn 20 familier må dele ett toalett, som ikke trekker ned, sier Redd Barnas landdirektør på Filippinene, Anna Lindenfors.

De overfylte boligforholdene med elendige sanitærforhold fører til at sykdommer lett kan spre seg på evakueringssentrene.

– Vi har allerede sett mange tilfeller av diaré, feber, forkjølelse og utslett hos barn, sier Lindenfors.     

Nødhjelp til over 5000

Så langt har Redd Barna nådd mer enn 5000 barn og deres familier med vann og vannkanner, myggnettinger, pakker med hygieniske artikler og kokeutstyr. Men det er klare huller i nødhjelpen som når de rammede.

– Familier kan komme til å bli boende i disse forferdelige forholdende i månedsvis. Mer regn og flere stormer er på vei nå som vi kommer lenger inn i monsuntiden, og vi frykter at situasjonen kan bli enda verre for barna. De er allerede uten tilstrekkelig tilgang til helsetjenester, rent vann, toaletter, tepper, sovematter og klær, så hjelpeorganisasjonene må trappe opp nødhjelpen for å dekke behovene, sier Anna Lindenfors.

Foto: Redd Barna
Mange steder når flomvannet voksne mennesker helt opp på brystet. Derfor har det vokst opp en liten industri i de flomrammede områdene der folk kan leie hjemmelagede båter for å ta seg rundt. Noen av disse båtene blir dyttet og padlet av barn.
Foto: Redd Barna
Over 550 mennesker har flyktet til Biñan nasjonale ungdomsskole, som er omgjort til evakueringssenter. Skolen er omgitt av flomvann som når voksne til brystet, så den nederste etasjen er ubrukelig.
Foto: Redd Barna
Redd Barna-ansatte deler ut nødhjelpspakker med tepper, sovematter, myggnett, kjøkkenutstyr og hygieniske artikler til familiene som bor på Biñan nasjonale ungdomsskole.
Foto: Redd Barna
En av familiene som bor på evakueringssenteret i Biñan. De tror ikke flomvannet trekker seg unna huset deres før om tidligst tre måneder – og det er i beste fall dersom det ikke kommer flere stormer denne monsuntiden.